Luvru este cel mai mare muzeu de istorie şi artă din Franţa şi unul din simbolurile Parisului. Este situat în centrul capitalei franceze, între cheiul drept al Senei şi strada Rivoli.
Muzeul Luvru a fost inaugurat la 10 august 1793, cu o expoziţie de 537 de tablouri. Este găzduit de palatul omonim, care iniţial a fost conceput ca o fortăreaţă în secolul al XII-lea sub domnia lui Filip al II-lea. Pe fondul unor probleme structurale ale clădirii, muzeul a fost închis după numai trei ani de la inaugurare până în 1801.
De-a lungul anilor, suprafaţa muzeului Luvru a fost mărită considerabil. În 1989, în curtea sa principală a fost adăugată o, deja, faimoasă piramidă de sticlă, realizată de arhitectul I. M. Pei.
Suprafaţa actuală a muzeului este de peste 210.000 metri pătraţi, dintre care peste 60.000 de metri pătraţi sunt destinaţi expoziţiilor permanente. Începând cu 2008, colecţia muzeului este împărţită în opt categorii distincte: Egiptul Antic; Antichităţi din Orientul Apropiat; Grecia, Etruscii şi Imperiul Roman; Artă Islamică; Sculptură; Artă decorativă; Pictură; Reproduceri şi Desene.
Operele prezente la Luvru au o mare varietate, de la picturi, sculpturi, desene până la ceramică, obiecte arheologice sau alte obiecte de artă. Colecţia de tablouri numără peste 6.000 de piese datând din secolul al XIII-lea şi până în 1848.
Printre piesele celebre expuse la Luvru se numără picturile ”Ioan Botezătorul” de Leonardo da Vinci şi ”Libertatea conducând poporul” de Eugene Delacroix, alături de sculpturile ”Venus din Milo”, ”Nike din Samotrace” şi ”Scrib stând jos”, sculptură egipteană.
Pictura care suscită cel mai mare interes din partea vizitatorilor este „Mona Lisa” (cunoscută şi sub numele de „Gioconda”), pictura în ulei pe lemn de plop realizată de Leonardo da Vinci (1452-1519), cel mai important reprezentant al Renaşterii italiene. Dimensiunile picturii sunt 77 x 53 cm. Potrivit lui Giorgio Vasari (1511-1674), primul biograf al lui Leonardo da Vinci, lucrarea a fost realizată între anii 1503-1506. De altfel, numele tabloului a fost dat tot de Vasari, opera neavând, până atunci, o denumire.
”Fecioara între stânci”, Leonardo da Vinci
Tabloul este considerat „cel mai cunoscut, cel mai vizitat, cel mai elogiat şi cel mai parodiat din istorie”, potrivit www.independent.co.uk. Pictura înfăţişează portretul unei femei, cuprins de la talie în sus. Este unul dintre primele portrete realizate la o asemenea apropiere de subiect, de aici şi bogăţia de detalii ale reprezentării, conform www.louvre.fr. Pictura „Mona Lisa” a putut fi admirată la Muzeul Luvru încă din anul 1797.
În 2017, Luvru a fost cel mai vizitat muzeu din lume, cu peste 8,1 milioane de vizitatori, conform http://presse.louvre.fr. Şi-a păstrat acest statut şi în 2022, când numărul celor care i-au trecut pragul a fost de peste 7,8 milioane de persoane, conform www.theartnewspaper.com. AGERPRES
Sursa fotografiilor: Musée du Louvre/Facebook
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.