19.7 C
București
luni, mai 27, 2024

Privatizam statul?

Este greu de imaginat, stimați cetățeni, că am putea privatiza funcția esențială a statului: aceea de a asigura ordinea și siguranța publica.

Teoretic, ne putem noi imagina că putem face multe, singuri, fără stat. Dar ce vom face dacă realmente vom fi nevoiți să privatizăm ordinea și siguranța publică?

Eu deja am început să îmi imaginez acest scenariu, pentru că, poate spre asta ne îndreptăm, date fiind ultimele infracțiuni șocante contra unor cetățeni și cetățene petrecute în România – săptămânile trecute la Caracal, zilele trecute la Galați, ZIUA în amiaza mare.

Dacă o serie de instituții și servicii specializate nu sunt capabile să inducă starea de siguranță în societate, atunci care este alternativa?? Privatizam statul?

Siguranța publică este în primul rând o stare subiectivă, care nu ține în mod direct de bugetul alocat, de personal, de câte cadre și efective au instituțiile specializate, obligate să o asigure. In schimbul sigurantei si ordinii publice, ne-am obisnuit sa nu comentam nici ce bugete au, nici ce pensii speciale isi asigura aceste institutii.

Dar, cand cetățenii nu se simt în siguranță pe străzi, atunci chiar nu sunt în siguranță. Mai avem încredere că, dacă sunăm la poliție, vine poliția?? Daca politistii vad o victima sangerand pe strada, intervin?? Daca sunăm la 112, ne localizează STS daca nu știm adresa, eventual si codul poștal??

Deci, daca statul a esuat si nu este capabil sa asigure ordinea și siguranța in astfel de situatii, ce se va întâmpla cu cei care nu vor avea bani să își cumpere servicii de “pază”? Se vor apăra singuri? Ne vom întoarce la starea de natură, vom umbla cu bâte și ne vom face singuri dreptate??

Daca continuam asa, cu politisti, procurori care nu se simt responsabili, s-ar putea să fim nevoiți să privatizăm și singura funcție pe care statul, în mod tradițional, o asigura fără a fi contestat: ordinea și siguranța publică – ziua și mai ales, noaptea, atunci când se văd mai greu decât la lumina zilei fetele bătute, violate, omorâte.

Mai poate statul român să se rezume măcar la a fi „paznic de noapte” pentru cetățenii săi? Dupa cum se vede, ziua nu se descurca deloc bine.

de Viviana Anghel

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie