17.5 C
București
duminică, mai 19, 2024

26 ianuarie, Ziua C

E 26 ianuarie, ziua de naștere a lui Nicolae Ceaușescu, primul președinte al României, celebrată cu mare fast, aproape ca o a doua zi națională, în perioada cât a fost el la putere. Dezbateri, opinii pro și contra, nostalgii, înfierări, regrete și ce mai vreți voi. Ne-am gândit că se vorbește prea mult despre sfârșitul lui Ceaușescu în 1989 și insuficient despre momentul când a ajuns în prim-planul scenei politice, în 1965.

Asta-i prima poză cu Ceaușescu (stânga jos) proaspăt lider al României comuniste în martie 1965, însoțindu-și predecesorul, Gheorghe Gheorghiu-Dej, pe ultimul drum, împreună cu toată conducerea Partidului Muncitoresc Român (devenit Partidul Comunist Român la scurt timp) și a Republicii Populare Române (devenită Republica Socialistă România la scurt timp). Ceremonia a avut loc în Parcul Libertății (azi Parcul Carol I) din București, iar Dej a fost depus în Mausoleul de acolo.

La data pozei, Ceaușescu nu fusese încă ales succesor oficial al lui Dej, asta urma să se întâmple în iulie, la al IX-lea Congres al PCR.

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie