17.5 C
București
duminică, mai 19, 2024

Sa fie acum punctul de rupere al unei conexiunii de 1500 de ani dintre islam si filonul identitar mostenit de niste milenii?

Iranul este o sinteza dintre islam, niste elenism purtat pe talpi de Alexandru Macedon si vechiul regat al Ahemenizilor – adica persii propriu-zisi. Ca valul arab nu i-a putut ingenunchea prin aculturatie din motive de inferioritate evidenta, ca Persia a pompat practic intreaga infrastructura culturala a Islamului de astazi, fiind cea mai cu pedigri fundatie pe care s-au asezat invataturile lui Mohamed la inceputurile spreadingului sau.

Azi pe strazi in Teheran sunt laicii care vor jos teocratia lui Kamenei. Ceva nemaintalnit in lumea musulmana pentru care Primavara araba a insemnat exact invers – doborarea regimurilor laic-militare, islamice doar de convenienta. Pana si in Siria, desi inceputa ca o lupta politica, tiparul a fost acelasi: Islamistii s-au repezit spre un Assad care se clatina, la fel ca in Irak, Egipt, in Tunisia sau Libia. Doar in Iran e exact pe dos.

Este primul regim teocratic islamic aflat in pragul unui razboi civil.

Sa fie acum punctul de rupere al unei conexiunii de 1500 de ani dintre islam si filonul identitar mostenit de niste milenii? Ceva imi spune ca lupta asta nu se poate limita la niste drepturi civile. Pentru ca spre deosebire de arabii predominanti in rest, pentru care identitatea este Islamul, acolo mai e ceva…

 

de Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie