Dar atenție la Egipt, care și-a concentrat sectorul agricol pe componente tehnice pentru export și a rămas dependent de importuri pentru hrană. Ba chiar Egiptul este în pericol dacă nivelul mării crește și poluează delta Nilului cu apă sărată. Și Europa tinde să ducă agricultura spre componente energetice/tehnice necesare în lanțurile valorice industriale, având alternativa importurilor extrem de atractive prin MERCOSUR.
Europa este în ultimele etape ale negocierilor pentru încheierea MERCOSUR, un acord de comerț istoric, direct comparabil cu externalizarea producției industriale către R.P. Chineză de acum 50 ani și până în prezent. SUA, Europa și inclusiv Japonia vor, prin MERCOSUR, să transforme America de Sud în resursa principală pentru hrană pe Pământ – dacă țările latine aderă la principiile ESG (și aici sunt blocate de 3 ani negocierile).
Eu nu am (încă) o părere cu privire la protestele fermierilor dar pot spune că nu voi susține o pâine mai scumpă în vitrine doar ca să susțin agricultorul național. Produsele agricole din import POT fi mai ieftine decât cele românești, spre exemplu, din varii motive. Așa că voi alege produsul de import, dacă acesta este unul corelat la standardele de calitate alimentară europene.
Și, indiferent de cât bravează consumatorii români, că vor consuma produse cu tricolorul pe ele, știm cu toții că ei vor consuma produsul cel mai ieftin de pe raft.
Pentru moment, agricultorii români au probleme mult mai grave decât cele expuse mai sus, considerând că NIMENI nu i-a pregătit pentru noile standarde de calitate care intră în vigoare prin componenta ESG. Agricultorii NU sunt activi în administrarea carbonului, a resurselor biologice, nu au standarde de corelare la principiile economiei circulare și își pun în pericol astfel accesul la subvenții (pentru că statul va avea obligația să verifice conformarea cu criteriile de sustenabilitate) dar și accesul la credite și asigurări.
Vlad Stoicescu
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.