6.2 C
București
vineri, ianuarie 24, 2025

Alexandru Petrescu: ” Mecanismul iberic prevede limitarea prețului gazului care intră în producția de energie electrică, cu scopul final de a reduce nota de energie electrică a gospodăriilor precum si a industriilor”

Exista modele de ameliorare a impactului prețurilor energiei in sectorul domestic și economic european, dar replicarea lor la nivelul tuturor statelor membre necesita calibrări de reglementare și voința politica europeana convergenta, explică Alexandru Petrescu.

Astăzi prezint “excepția iberica”.Spania și Portugalia au obtinut, la sfarsitul lui aprilie 2022, recunoașterea de la Bruxelles a unei „excepții iberice” care le-a permis să renunțe la sistemul tarifar european al energiei pentru a decupla pretul gazului de cel al energiei electrice.

Comisia Europeana a recunoscut „excepția iberica”, deschizand ușa acestui regim special si creand un precedent in acest sens, exceptie motivata de lipsa interconexiunilor cu Franța.

Fluxurile dintr-o parte în cealaltă a Pirineilor reprezintă doar 3% până la 5% din capacitatea instalată în Spania, aceasta izolare impiedicand Peninsula Iberică să facă schimb și să aibă acces la energii regenerabile din nordul Europei, ceea ce o obligă să funcționeze, de fapt, ca o insulă.

Cum functioneaza acest mecanism instituit in Portugalia si Spania? Mecanismul iberic prevede limitarea prețului gazului care intră în producția de energie electrică, cu scopul final de a reduce nota de energie electrică a gospodăriilor precum si a industriilor.

Producătorii de gaze sunt compensați și primesc diferența dintre prețul pieței și tariful plafonat la care gazul va fi introdus în mixul energetic. Această compensație este finanțată printr-o reducere a profiturilor extraordinare ale companiile de electricitate obtinute in urma escaladării prețurilor. Filozofia acestui mecanism are la baza credinta că creșterea prețurilor la gaze trebuie să înceteze să contamineze prețul restului energiilor mobilizate, nucleare sau regenerabile.

Obiectivul Madridului a fost cel de a reduce facturile gospodăriilor cu 25 până la 30%, dar și a IMM-urilor și industriilor, care și-au văzut costurile de producție crescând din vara anului 2021. Guvernul spaniol calculează că sistemul va avea ca rezultat o reducere directă de 30% a facturii la energie electrică.Conform regulilor definite cu Bruxelles, Spania și Portugalia s-au putut retrage în mod excepțional de pe piața europeană de energie pentru cel puțin 12 luni.

Acest mecanism s-a confruntat luni de zile cu opoziția frontală a principalelor companii energetice, in frunte cu Iberdrola și Endesa. Ostili ideii de a-si vedea profiturile generate de volatilitatea ridicată a gazelor reduse, acestia au sperat să mențină sistemul european de prețuri marginale, ceea ce insemna că toată energia este vândută la prețul celei mai scumpe tehnologii, și anume cea a gazului.

Profiturile acestora au fost semnificative deoarece în anul 2021, între eolian, hidro și solar, sursele regenerabile au asigurat 46,7% din producție, iar consumatorii spanioli nu profitaseră de aceste investiții, care trebuiau să genereze energie verde la un cost mai mic.

Implementarea acestui nou mecanism care ar trebui sa schimbe situatia este o victorie pentru ministrul spaniol al Tranziției Ecologice, Teresa Ribera, care aproape un an de zile a luptat pentru a cere de la Bruxelles o reformă a pieței europene de energie electrică.

În așteptarea revizuirii sistemului european, aceasta a obtinut “excepția iberică.”Astazi, observam ca decuplarea pietelor iberice de energie electrică de restul Europei cerută de Spania și Portugalia și acceptată de Comisia Europeană este în curs de a-și îndeplini promisiunile: prețurile MWh pe piețele en gros sunt astăzi de trei ori mai mici fata de perioada premergătoare implementarii excepției.

Acest mecanism are insa un cost si anume, subvențiile acordate de guvernele celor două țări pentru gazul utilizat pentru funcționarea centralelor, chiar dacă acestea nu le plătesc integral. Planul garantează că producătorii de energie electrică își cumpără gazul cu 40 de euro pe MWh din iulie, apoi treptat mai mult (+5 euro pe MWh pe lună) pentru a ajunge la 70 de euro pe MWh la sfârșitul anului 2022.De subventia pusă în aplicare beneficiază aproape exclusiv Peninsula Iberică.

Această decuplare de facto este posibila asa cum spuneam si mai sus in contextul interconectării slabe dintre Peninsula Iberică și restul continentului, altfel toată Europa și-ar putea obține aprovizionarea de la spanioli și portughezi.

Mai mult, subvenția nu este finanțată în întregime de statele spaniole și portugheze, intrucat cumparatorii de pe piața en gros de electricitate ieftină spaniolă sau portugheză vor trebui, de asemenea, să returneze o parte din câștigurile lor.

Dar vedem ca acest mecanism functioneaza: de atunci prețul MWh iberic s-a stabilizat la un nivel mult mai mic decât cel al restului Europei și toată lumea ramane in marja de câștig satisfăcător, în Spania și Portugalia cel puțin.

Comisia Europeana a acceptat această “încălcare” a legilor pieței și acest ajutor de stat deoarece prețurile gazelor afectează puternic prețurile energiei electrice, care, la rândul lor, au consecințe economice puternice în Spania și Portugalia (ca peste tot în altă parte). În decizia sa, Comisia subliniază izolarea Spaniei și Portugaliei: “este imposibil ca celelalte țări să se aprovizioneze indirect din gazul iberic subvenționat.”

Prin urmare, aceasta înseamnă că o astfel de măsură este inaplicabilă în țări extrem de interconectate, cum ar fi Belgia și chiar Franța.

Avand in vedere ca unitatea franceză marginală este cel mai adesea o centrală nucleară sau hidraulică, cu un cost de producție foarte mic, Franța, dacă s-ar putea izola de restul Europei și s-ar putea obține un acord similar de la Comisie, ar câștiga fără îndoială, dar nu ar mai putea sa-si exporte electricitatea atunci când țările vecine au nevoie de ea.

Așadar, izolarea intenționată a unei piețe naționale de energie electrică de restul continentului are costurile si dezavantajele sale.

Pe de alta parte, mecanismul european al costului marginal (costul de exploatare al ultimei centrale puse în funcțiune pentru a asigura echilibrul între cerere și ofertă de energie electrică care stabilește prețul pe piețele en gros) este acum denigrat, desi, de-lungul timpului, a arătat numeroase avantaje: acela de a promova energiile regenerabile, al căror cost marginal este aproape zero, deoarece operează cu vântul sau cu soarele.

Acest raționament a fost rezonabil, cu prețuri en gros de aproximativ 50 de euro/ MWh observate în ultimul deceniu, nu cu prețurile actuale de zece ori mai mari. Marjele devin indecente.

Mecanismul de subvenționare a gazelor iberice a fost într-adevăr prevăzut de Comisie în comunicarea sa din 18 mai 2022, care oferă orientări pentru intervenția pe piața energiei pe termen scurt. Nimeni nu vrea însa să pericliteze fundamental funcționarea pieței de energie electrică.

Dar întrucât toți experții sunt de acord că prețul gazului va rămâne foarte ridicat cel puțin în următorii doi ani, statele membre ale Europei continentale (în foarte mare măsură interconectate) trebuie să găsească împreună o măsură similară cu cea a Spaniei și a Portugaliei, pentru a evita sa-si scufunde proprii cetățeni si întreprinderile într-o dificultate economică profundă.

Sursa – Alexandru Petrescu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie