17.9 C
București
vineri, septembrie 22, 2023

Alin Comșa: IEȘI LA TABLĂ!!!

Mulți, parcă prea mulți oameni sunt de-a dreptul terifiați de vorbitul în public! La invitația de a rosti câteva cuvinte în fața unui grup, aproape fiecare cursant cu care am lucrat mi-a mărturisit o reală anxietate. Această stare emoțională se poate vedea cu ochiul liber în tremurul mâinilor, transpirația abundentă instantanee, vocea sugrumată de noduri în gât, obrajii înroșiți sau expresia facială încordată și încurcată. Și totul din cauza emoțiilor date de vorbitul în public. 

Unul din principalele motive pentru care avem această mare frică de vorbit în public își are rădăcinile în școală. IEȘI LA TABLĂ! — iată o propoziție care încă produce fiori pentru mulți dintre noi, copii și adulți deopotrivă. Foarte mulți oameni mi-au mărturisit că la simplul auz al acestei cerințe, chiar și acum după ce școala a fost absolvită de mult timp, încă mai simt un fior în inimă. Trecând prin experiența de a fi scoși în fața clasei (a se citi: publicului) și de a fi ascultați (a se citi: vânați unde și cum greșesc), temerea că se va râde sau că vor fi criticați pentru ceea ce au spus, se reactivează.  Acestea sunt cele mai mari temeri când vine vorba de public speaking: teama de a spune ceva greșit și teama de fi ridicol.

Poate nu știai, însă cel mai folosit cuvânt în toate limbile pământului este EU.

Totuși, cum ar fi dacă ți-aș spune că vorbitul în public nu este despre tine, ci despre ei?! Despre cei care se găsesc în fața ta. Așadar, ține minte: nu mergi să vorbești publicului pentru a arăta cât de bun, frumos, deștept și interesant ești, ci te prezenți în fața lor pentru a dărui ceva, pentru a ajuta, pentru a sprijini. Vei vedea că în mod extraordinar, dacă reușești să faci această schimbare de direcție a interesului, emoțiile tale se vor diminua. De ce?! Pentru că nu mai este important cât de mult ai greșit sau cât de ridicol ai fost, ci devine foarte important ce dai publicului tău.

Unul dintre cele mai puternice îndemnuri pe care îl folosesc în pregătirea unui discurs public este acesta: Acum, cât timp vorbești despre subiectul ales, nu este vorba despre tine, ci despre ei! Se numește Public speaking și nu Single speaking cu un motiv: ești acolo pentru a fi de folos publicului tău. O dată ce atenția ta  se va muta spre întrebări de genul: Cu ce rămâne publicul meu? sau Cum anume pot să ajut?, vei vedea că începi să te simți mult mai liber și mai puțin temător în a rosti ceea ce vrei să spui. 

Cineva mi-a spus la un moment dat: ,,Păi, și eu cum mă mai promovez? Când mai vorbesc despre mine și pentru mine?!” Am zâmbit și mi-am dat seama că cerința cursantului meu făcea referire la reclamă, marketing sau publicitatea propriei persoane.  Acestea sunt foarte bune și chiar recomandate a fi făcute, mai ales în epoca pe care o traversăm, însă n-au legătură cu vorbitul autentic în public.  Cel puțin nu cu acel vorbit în public memorabil și de impact în urma căruia cel aflat în sală primește ce are nevoie — și anume: motivare, cunoaștere și încredere în sine. Acest efect se va petrece când, „ieșind la tablă”, vei înțelege că nu ești acolo pentru examinator, ci pentru a dărui celor din jur ceea ce ești tu, ceea ce cunoști și ceea ce ai.

Alin Comșa

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.