8 C
București
luni, octombrie 18, 2021

Alin Comșa: NU!

Asertivitate – capacitatea de exprima dezacordul față de ceva sau cineva fără a genera un conflict sau fără a leza pe cei din jur. Păstrând echilibrul interior, asertivitatea este puterea de a afirma deschis și cinstit ceea ce gândești sau simți. Pentru a se ajunge la un asemenea efect este recomandat a fi folosit un ton calm și a se afișa o atitudine deschisă – chiar dacă acestea vor însoți un refuz. Folosind o abordare fermă, cel ce alege un comportament asertiv va arăta respect pentru propria persoană și de asemenea pentru interlocutor. 

Cunosc oameni care se simt inconfortabil atunci când sunt în situația de a spune „Nu!”. Din această cauză tind să se transforme în așa-zișii „yes man”. Problema este că acest acord continuu pe care unii dintre noi îl au în aproape orice circumstanță produce reale pagube. În primul rând pentru că apar promisiuni care, evident, nu pot fi respectate. Sunt prea multe! Avem un soi de limită, un fel de „prea-plin”, peste care nu se poate trece. Este nevoie de o selecție a activităților și a lucrurilor pe care le putem onora.

Un alt neajuns este cel legat de calitatea respectării promisiunilor. Din moment ce am o serie foarte lungă de „da!”-uri de onorat, chiar respectându-le, voi ajunge să le fac pe „repede-înainte” pe toate. În felul acesta este forte probabil ca valoarea sau contribuția pe care o aduc să lase de dorit.

În sfârșit, spunând tuturor „da!”, pur și simplu afectez valența acordului meu. Din moment ce spunem de fiecare dată ,,da”, este posibil ca aceia din jur să nu mai prețuiască prea mult comportamentul nostru.

Toate acestea  se întâmplă din cauza faptului că nu știm să spunem nu.

Iată câteva idei care ar putea ajuta în dezvoltarea abilității de a refuza – bineînțeles în situațiile în care acest lucru este necesar: Ori de câte ori alegem să spunem un „da!” din obligație, de fapt spunem un „nu!” propriei noastre firi

Uneori un „nu” spus la timp este în fond un „da” oferit propriei libertăți.

Învață să spui „nu!” pentru a da valoarea „da”-ului tău. În momentul în care cei din jur vor înțelege că îi poți refuza, vor aprecia de două ori mai mult atunci când vor avea acordul tău.

Fă-ți un cerc foarte strâns și intim de persoane cărora să-ți permiți să le spui întotdeauna „da!”. Un grup de oameni care înseamnă ceva important pentru tine, un grup despre care știi că niciodată nu le vei refuza nimic din ce poți face. Celorlalți le poți spune „nu!” ori de câte ori este nevoie – nu ai de ce să te simți vinovat. Tu știi cui și când!

Alin Comșa

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.