16.9 C
București
sâmbătă, mai 15, 2021

Alin Comșa: Orient Expres

În loc de motto: În bine nu căuta mai bine! – Anton Pann

„Prea mult! Prea puțin! Prea gras! Prea slab! Nu-i de ajuns! Nu e ce voiam să fie! E greșit! Mai aștept!” – căutarea de zi cu zi a perfecțiunii este singura constantă perfectă a lumii. În rest, totul este prea puțin sau prea mult, niciodată de ajuns, niciodată absolut corect, niciodată ce (ne) trebuie. Și totuși, căutăm ceas de ceas, secundă de secundă acel gest perfect, acel obiectiv extraordinar care să atingă o perfecțiune inatacabila. Mulți dintre noi în căutarea perfecțiunii, rămânem în expectativă – ani și ani, secunde și secunde. Momentul perfect pentru a face acel ceva care va schimba lumea încă este ascuns de timp. Mai durează, mai avem de așteptat, mai este nevoie de un pic de amânare. Iar lumea se perindă ca un tren marfar cu multe vagoane în care nu știm ce se află. Nu ne urcăm, pentru că este un marfar! Așteptăm acel Orient Expres care să aibă vagoane strălucitoare cu tapițerii vișinii și ciucuri aurii. Pe peron, cu un zâmbet vag agățat de colțul gurii, sperând și așteptând. Această scenă (tristă sau veselă după cum vreți să o considerați) se repetă la nesfârșit în lumea celor care caută momentul perfect pentru a face ceva.  Pentru a îndrăzni să….îndrăznească. Alții se urcă în primul marfar și apoi în mod absolut magic, trimit cărți poștale din care ne salută de la geamul unui Orient Expres. De aici vin interpretările: „Ți-am zis eu că există – Orientul Expres există! Trebuie să-l așteptăm!”, „E o poză măsluită – nu vezi că pare că nu e adevărat. Îți spun eu, eu un fals!”, „Viața e nedreaptă. Omul acesta a plecat cu un marfar! Nu e corect să călătorească într-un Orient Expres!”, „Cred că am ratat. Așadar, trenul visurilor mele este luat de altcineva. Nu va mai ajunge niciodată la mine!” . Și astfel, discuțiile despre cum ar trebui să fie și ce anume ar fi nevoie pentru a prinde un astfel de tren, continuă – ani și ani, secunde și secunde. 

Așteptăm momentul perfect pentru a face ceva perfect. În viața reală acel moment imaculat nu există. Bineînțeles că nu există niciun marfar și niciun Orient Expres care să vină să ne ducă în călătoria de care avem nevoie. Dar dacă ar fi să existe, cred că ar mai fi loc de o interpretare: „Orice marfar poate deveni Orient Expres dacă ești un mecanic bun. Important este să înveți cum să-l conduci și asta nu se învață niciodată stând în așteptare pe peron. Aaa, și da, trebuie să urci în tren – asta e prima condiție.”

O să poți face asta când vei înțelege că viața – biletul tău de tren – este imperfectă, iar căutarea perfecțiunii este uneori  cel mai mare dușman a ideii de a face lucrurile să se întâmple. În bine nu căuta mai bine! Ai în fața ta o șansă – viața ta și sensul tău  – fă maximul posibil cu acestea, așa cum sunt ele. Nu pot promite un Orient Expres, dar îți spun: va fi o călătorie memorabilă.

de Alin Comșa

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.