5 C
București
miercuri, decembrie 8, 2021

Alin Comșa: Puterea de vedea

Se spune că băștinașii americani au observat venirea marinarinarilor iberici, doar atunci când aceștia au pășit efectiv pe plajă. Corăbiile lui Columb nu au fost observate apropiindu-se. Populațiile indigene nu mai văzuseră ambarcațiuni de acel fel și de aceea, pur și simplu, nu le-au remarcat. 

Victor Masek vorbea, într-un context estetic, de ideea de „educație a privirii”. Mai simplu spus, pentru a observa frumosul din actul artistic este nevoie să fii pregătit a vedea.

Frumosul nu se dezvăluie ochiului needucat. 

Cred că așa este și în viață – oricât de la îndemână vor fi oportunitățile sau posibilele dezvoltări, nu le putem vedea decât dacă ne pregătim (conștient) să observăm. Foarte rar procesul se petrece de la sine putere.

Una dintre cele mai frumoase lecții pe care le-am învățat este aceea care spune că oportunitățile sunt întotdeauna în apropiere. Există cel puțin două căi de rezolvare pentru orice. Nu vrem să se înțeleagă faptul că aceste căi de rezolvare sunt și ușoare, însă ceea ce este cu adevărat important este că ele există. E  nevoie însă a fi căutate, și, mai ales, este nevoie a fi recunoscute.

Și, din acest punct de vedere, se cere un soi de antrenament al observării, un antrenament care se bazează pe trei piloni: încrederea în posibilitatea de rezolvare, voința de a avea exercițiu, și experiența continuă.

Privind lucrurile prin această triplă lentilă, se crează premisa găsirii soluțiilor de care avem nevoie. Așa se dezvoltă capacitatea de observa sau așa se educă puterea de vedea căile necesare. În același timp,  ne permitem să avertizăm că lentilele prin care privim funcționează și în sens negativ. Alegerea de nu crede în existența posibilității de rezolvare sau lipsa de exercițiu continuu, creează un „adevăr” care ar putea fi sintetizat într-o barieră perpetuă. Voința este cea care poate schimba reflexia a ceea ce vedem sau mai bine zis a ceea ce ne pregătim să vedem.

Absolut ilustrativă ni se pare remarca lui Mihai Eminescu: ”Eu nu mă supăr deloc de modul cum se reflectă persoana mea în ochii d-tale, căci de la o așa oglindă nici nu mă pot aștepta la alt reflex.”

de Alin Comșa

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.