Asa numitii nehotarati din cercetarile sociologice pre electorale reprezinta un bazin urias care poate rasturna multe calcule ale unor grupuri politice consolidate.
Este efectul dezangajarii politicienilor din serviciul public. Se confirma astfel deficitul cronic de democratie pe care-l observam sintetic in indexul global – unde Romania sta prost, la mica distanta de state cu regimuri autoritariste.
Avem si un sindrom national al lehamitei. Sunt prea multi mincinosi si impostori pe care nu-i mai poti indeparta din palierul decizional.
Fata de acum 2-3 decenii, alegerile au ajuns o farsa. Nimeni nu mai crede in puterea votului. Candidatii sunt precum concurentii la un reality show. Te atasezi de ei pana castiga, apoi uiti de ei si ce aveau de facut mai departe.
Dar cine nu este atras de spectacolul regizat nici nu urmareste fenomenul. Asta inseamna ca un public numeros are alte preocupari.
Riscul major este sa solidificam aceasta perceptie de inutilitate care favorizeaza exact profitorii indiferentei electoratului.
Desi este contraintuitiv si paradoxal, poate, pentru multi, singura arma pentru imbunatatirea vietii democratice este participarea civica si tragerea la raspundere a decidentilor.
Acest lucru presupune implicarea si combativitatea in sfera publica.
Desigur ca, acum, aceasta atitudine este combatuta de starea precara a performantei clasei politice care se camufleaza in actiuni de PR .
Lipsa de optiuni reale in alegeri este evidenta. Dar acest deficit se suplineste tocmai prin exercitarea unui drept specific, cel al votului.
Cine sta acasa sau isi anuleaza votul le mai acorda inca un mandat de huzur celor care au facut din politica o sinecura.
Claudiu Lucaci
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.