13.3 C
București
miercuri, septembrie 22, 2021

AM REVENIT! CA ECONOMIA DUPĂ PANDEMIE

Oamenii sunt tot la locul lor. Cei vechi isi mentin pozitiile. Cei noi stau in expectativa si privesc cu teama duelul candidatilor pentru conducerile PNL si USR. Institutiile publice s-au curatat de “ciuma rosie” si s-au inoculat cu doze in exces produse de laboratorul de cadre al celor trei partide aflate la guvernare.

Cine n-a depus un juramant de loialitate sta si priveste de pe margine ascensiunea celor validati sau recomandati. Totul este in grafic si pe drumul stabilit. As spune ca nimic nu perturba linistea si ordinea in minunata noastra democratie.

Daca avem o calitate apreciata de straini, aceea este predictibilitatea deciziilor guvernantilor prin care, cum-necum, avem un parcurs clar al societatii intre ciclurile electorale. Oricate personaje politice exotice ar rasari pe plaiurile dambovitene, niciunul nu va ajunge sa creeze emulatie in mintile anesteziate ale romanilor. Avem asadar un antidot soft la revolte sociale, schimbari politice de anvergura, resetari de sistem sau inlocuiri de paradigme invechite.

Recent, ma intreba un amic din strainatate de ce nu se revolta romanii cand se simt umiliti sau inselati. I-am explicat ca se revolta acasa, la munca, in baruri si in fata televizorului. De unde energie sa o faca si in grup? Nu va amagiti cu diferitele proteste “spontane”. In ingineria sociala, acestea sunt instrumente de detensionare a unor stari de dezechilibru si ajuta la decompensarea unor frustrari recurente.

Toti ne-am creat un univers personal, ca pe vremea lui Ceausescu, in care suntem razboinici, critici si neinduratori. Retelele sociale ne-au consolidat iluzia participarii in forul public. Traim o viata virtuala si una reala. Cea virtuala ne aduce recompense personale, neimplinite in absenta unui spatiu de dezbatere si expunere. In cea reala, ne-am adaptat la opinia majoritara, astfel incat sa fim “sub radar”. Sa nu atragem atentia, sa fim cetateni model, sa ne pastram intacte sansele de promovare.

In literatura de specialitate, se vorbeste des despre spirala tacerii ca un fenomen in care grupul minoritar se autocenzureaza de teama izolarii sau a umilirii publice. Desi teoria este doar in parte aplicabila la situatia actuala, aceasta are meritul ca raspunde eficient la intrebarea: de ce minoritatea muta inverseaza des echipele politice conducatoare?

Acesta este un sindrom al democratiei suboptimale in care traim. Adica, procesele democratice, statul de drept, autonomia individului, calitatea mecanismelor institutionale, independenta mass media sunt deficitare si nu coopereaza pentru binele comun. Putini sunt cei care studiaza si explica public aceste defecte sistemice. Avem politologi, sociologi, academicieni si alte fete luminate, dar acestia nu trec aproape niciodata de pragul cercului lor securizat de unde pot emite opinii calificate. Cand sunt chemati sa contribuie la emanciparea electoratului si la consolidarea unor comportamente sanatoase ale grupurilor sociale, prefera sa ramana in turnul lor de fildes. Si cu cat oamenii se retrag din sfera publica, refugiati in spatiul lor familiar, cu atat se disipeaza increderea individului in responsabilizarea decidentilor.

Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.