Numele Mariei Tănase este sinonim cu muzica populară românească, fiind, prin folclorul autentic pe care l-a cântat, cea mai apreciată şi mai cunoscută artistă, atât în ţară, cât şi peste hotare. Dar ea a cântat şi muzică uşoară, şi romanţe, chiar şi operetă, având un talent plurivalent. Totodată, a jucat teatru, a apărut în filme şi a devenit personaj de film. Şi a purtat numele Fecioarei Maria, sărbătorită de calendarul ortodox la 8 septembrie – Naşterea Maicii Domnului.
Cel care a remarcat talentul de actriţă al Mariei Tănase a fost profesorul ei de la Conservatorul Regal de Muzică şi Artă Dramatică, Ion Manolescu. Acesta a angajat-o la Teatrul Municipal (actualul Teatru „Lucia Sturdza Bulandra”) din Bucureşti, pe scena căruia a jucat în piesele „Cadavrul viu” de Lev Tolstoi – unde, în aprilie 1945, interpreta rolul cântăreţei Maşa, avându-l ca partener pe maestrul Ion Manolescu.
Maria Roşca nota, în cartea sa dedicată Mariei Tănase (apărută la Editura Muzicală, 1988): „Maria a cântat înfiorată – ca un ecou al sufletului tulburat al eroinei – acompaniată de cor şi orchestră de balalaici, fiind aplaudată la scenă deschisă”.
Apoi, artista a jucat în piesa „Nana” de Emile Zola, în „Horia” de M. Davidoglu, în „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, în regia lui Liviu Ciulei (în rolul Jeny Speluncă). Maria Tănase declara, în 1962: „Era cât p-aci să nu joc, şi totuşi… cum să nu joci sub bagheta lui Liviu Ciulei? Voi cânta muzică de jazz în rolul Jeny Speluncă. Ce, muzica de jazz autentică nu este şi ea tot folclor?!”, declara artista într-un interviu acordat revistei „Urzica”.
Sursa foto: margaretapaslaru-legendasimit.blogspot.com
Referindu-se la momentul în care a jucat în „Opera de trei parale”, pe aceeaşi scenă cu Maria Tănase, artista Margareta Pâslaru declara că o privea fascinată la repetiţii, urmărindu-i cu admiraţie pe toţi actorii din acea piesă – Toma Caragiu, Clody Bertola, Victor Rebengiuc, Rodica Tapalagă. „Am cunoscut-o pe Maria Tănase în 1962. Maria avea fler şi atât de puţin cât am lucrat cu ea – s-a prăpădit în 1963 – a intuit ceva ce eu poate n-aş fi avut curaj să abordez: muzica populară. În stilul ei caracteristic, m-a tras deoparte după o repetiţie şi mi-a spus: ‘Ascultă, fă, tu trebuie să cânţi muzică populară, ascultă-mă că sunt vulpe bătrână!’, şi am fost uluită de această sugestie, dar se pare că a avut dreptate. Abia după ce s-a prăpădit am avut curajul să-i urmez sfatul”, mărturisea pentru AGERPRES, în 2015, Margareta Pâslaru.
Talentul actoricesc al Mariei Tănase a adus-o şi pe platourile de filmare. Ea a fost distribuită în pelicula „Ciulinii Bărăganului”, inspirată de romanul omonim al lui Panait Istrati şi regizată de Louis Daquin şi Gheorghe Vitanidis (1957). În acest film a jucat alături de actori precum Clody Berthola, Marcel Anghelescu, Mihai Berechet, Florin Piersic.
„Cadrele în care ‘crivăţul galopează în împărăţia ciulinilor, frământă cerul şi pământul, amestecă norii cu pulberea’ şi bocetul Mariei Tănase aparţin cu adevărat universului romanului. Cărţile lui Panait Istrati cheamă în continuare însă, cu fascinantă putere, viitoarele lecturi cinematografice, autenticele şi profundele translări vizuale ale lumii trăite şi imaginate de scriitor”, scria criticul de film Ioana Creangă, într-o cronică publicată în revista „România literară” nr. 22 din 28 mai 1981. Filmul „Ciulinii Bărăganului” a fost prezentat, în 1958, la Festivalul de la Cannes.
Vocea şi cântecele Mariei Tănase au fost prezente pe coloana sonoră a filmelor „Se aprind făcliile” – regizat de Ion Şahighian (1939) şi avându-i în distribuţie pe actorii George Vraca, Costache Antoniu, Emil Botta – şi „Amintiri din Bucureşti”, regizat de Traian Fericeanu (1958).
În 2022, a avut loc premiera filmului biografic „Maria Tănase”, regizat de Mihai Constantinescu după un scenariu scris de Titi Popescu, Ioan Cărmăzan şi Denis Dinulescu.
„După ce au apărut numeroase documentare despre Maria Tănase, printre care ‘Scrisoarea Mariei Tănase’, realizat de Laurenţiu Damian în 1986, interesul pentru această artistă a rămas (…) şi în prezent. Pelicula ‘Maria Tănase’ (…) urmăreşte povestea din spatele scenei, implicarea Mariei Tănase în viaţa socială şi politică a epocii, episoadele romantice”, notează site-ul http://aarc.ro/.
„Maria Tănase a iubit aşa cum a cântat, cu patimă, fără să-şi refuze nimic, punând totul la bătaie pentru bărbatul iubit, de la sufletul ei mare, până la averea câştigată cu vocea ei inegalabilă. S-a îndrăgostit prima oară la 15 ani. S-a căsătorit în 1950 cu Clery Sachelarie, prietenul şi confidentul ei de ani buni”, scrie site-ul https://m.cinemagia.ro/ în prezentarea filmului.
Din distribuţia filmului „Maria Tănase” fac parte actorii Lavinia Şandru, Adrian Păduraru, Marius Florea Vizante, Mihai Mălaimare, Valentin Popescu, Gabriel Spahiu, Bogdan Marhodin, Marius Mihalache, Ioana Calotă, Dan Aştilean şi multi alţii. AGERPRES/(
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.