21.6 C
București
vineri, martie 29, 2024

Atât de actual!

Machiavelli, acest analist politic medieval, atât de actual! Nu e de ajuns ca unul singur să-și schimbe felul de a acționa, avem nevoie de acțiune colectivă pentru a construi și implica întreaga societate:

“Am spus în nenumărate rânduri că ceea ce face ca soarta să fie favorabilă sau potrivnică oamenilor e felul în care ei izbutesc să-și potrivească felul de a fi cu vremurile: vedem că oamenii reacționează repezit, iar alteori cu bănuială și precauție. Iar cum în ambele cazuri pot fi depășite limitele, neurmându-se calea potrivită, în amândouă se greșește.

Faptul că acești oameni nu se pot schimba are două cauze: una e că noi nu ne putem împotrivi firii noastre; cealaltă e că un om care, urmându-și firea a avut doar izbânzi e cu neputință de convins că ar trebui să acționeze altminteri; iar de aici rezultă ca soarta omului e schimbătoare pentru că atunci când vremurile se schimbă, el nu-și schimbă purtarea.

Și ruina cetăților vine tot din faptul că rânduielile republicilor sunt mai încete și se schimbă mai greu pentru că ai nevoie de timp ca să implici întreaga populație. Nu e de ajuns ca unul singur să-și schimbe felul de a acționa.”

Din comentariile la prima decadă a lui Titus Livius

Viviana Anghel

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie