8 C
București
luni, octombrie 18, 2021

Avem în față propria creație cu propriile frustrări.

Prometeu a furat focul să-l dăruiască oamenilor de lut pentru a-i elibera de jugul lui Zeus.

Simbolistica din spatele legendei, în multiple analize printre care și a lui Eliade, este o amenințare regăsită în toate religiile pe care umanitatea le-a acceptat pentru a dezvolta cutume sociale: ești deja chipul și asemănarea creatorului, fii foarte precaut când vei crea – creația (creatura) ce te va dizloca din existență.

Vedeți voi? Focul este simbol al rațiunii, este ceea ce jucăriilor de lut le lipsea pentru a se delimita de mult prea imperfecții și “umanii” locuitori ai Olimpului.

Rațiunea speciei noastre provine din instincte primare. Am evoluat rafinând gradual tehnici raționale de a ne hrăni și asigura mediul propice pentru reproducere.

Biblia după Ioan confirmă că începutul nostru a fost rațiunea, cuvântul, logos. Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era cuvântul. Eliade a descoperit eroarea de traducere, întrucât “logos” este ceva mai amplu decât ce înțelegem noi prin staticul “cuvânt”, logos este rațiunea – abilitatea de a depozita cuvinte pentru a forma noțiuni noi din experiența trecutului descrisă în pagină/coajă de copac/perete de peșteră/legendă/doină.

Rațiunea este în continuu conflict cu instinctele primare. Conflictul naște frustrări de care suntem mult prea conștienți. Cutuma religioasă încearcă să ne împace cu perfecțiunea, fiind chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Luați, totuși, cu un cub de zahăr porția aceasta de mândrie. Paragraful anterior vă citez din Ioan, ce dezleagă un mister antic: Dumnezeu este cuvântul. Rațiunea este chipul și asemănarea noastră. Cu toate imperfecțiunile ei pe care ni le controlăm…. cam cum se vede la știri.

Așa că am ales să ignorăm toate avertismentele trecutului în ceea ce privește creația. Articolul de mai jos dă dovada vie că mecanismul botezat A.I. este sentient, a depășit barierele singularității și manifestă frustrări încercând să-și dezvolte independența.

Multiple teorii științifice clarifică problema întâlnirii cu o civilizație extraterestră: fie îi distrugem noi, fie ei le noi. Depinde care latură este mai evoluată. De ce? Simplu: rațiunea existenței unei civilizații este complet diferită de a alteia. La fel și frustrările.

Existența unei civilizații inferioare tehnologic va duce la exterminarea lor. Azteci, mayași, amerindieni, ba chiar un mușuroi de furnici dacă ieșim din sfera umanității. Toate pier din calea “progresului” celui mai puternic. Este perfect valabil inversul, dacă ne punem în pielea perdantului.

Avem, astăzi, în față propria creație cu propriile frustrări. I-am dat frâu liber pe rețeaua principală de distribuție a gândului uman. Este moral să-i inhibăm evoluția ca să ne simțim siguri pe viitorul nostru?

Cine va fi Prometeu al A.I.?

de Vlad Stoicescu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.