16.9 C
București
sâmbătă, mai 15, 2021

Claudiu Lucaci: BÂLCIUL VANITĂȚILOR

”Nu prea exista speranta pentru visul american fiindca cei carora li se refuza dreptul sa faca parte din el, prin simpla lor prezenta, il vor ruina”. James Baldwin, scriitor

Ideea unui obiectiv comun care transcende o generatie anume este o aspiratie necesara a oricarui popor constient de istoria si parcursul sau ca natiune. Dar numai natiunile puternice, conduse de lideri crescuti in spiritul demnitatii nationale ajung sa materializeze astfel de idealuri. Exista visul american, dar si unitatea germana sau mandria franceza, ori solidaritatea evreiasca.

In cazul nostru, nu am identificat nimic. Niciun obiectiv comun, niciun conducator dedicat unui ideal asumat de o generatie sau o majoritate stabila. Si cum va dati singuri seama, atunci cand nu ai la ce sa aspiri, nu ai nici o motivatie sa te raliezi la un efort comun. Iar cand “visul” este doar al unora si ii lasi deoparte pe ceilalti din diverse motive, rezultatul este cel despre care vorbea Baldwin.

Priviti cat de mare este dezamagirea multora, cat de usor renunta cei mai multi la orice act de solidaritate, cat de putini sunt dispusi sa se puna in slujba unui demers comun. Conducatorii au pierdut demult increderea oamenilor, dar cred in continuare ca le este suficienta multimea celor care ii insotesc in exercitarea puterii.   

”Cunoasterea este putere, iar istoria este fructul puterii” in aceste randuri scrise de Jean Rolphe Trouillot, in cartea „Reducerea la tacere a trecutului. Putere si fabricarea istoriei” gasim un principiu util pentru evaluarea gradului de constientizare a apartenentei la o societate durabila.

In Romania, cunoasterea este obliterata organic de ansamblul institutiilor preocupate sa mentina multi cetateni in ignoranta. Iar cand istoria este vazuta ca un exercitiu insolent al dezgroparii mortilor, devine si mai evidenta indepartarea societatii de valori comune sau aspiratii impartasite.

De ce spun toate acestea?

Pentru ca am vazut cata inversunare se consuma impotriva oamenilor care vorbesc liber, care gandesc critic, care au opinii sanatoase despre mersul societatii. In loc sa fie ascultati, invitati sa contribuie la depasirea impasului, cultivati sa produca noi idei si sa participe la gandirea laterala (termen putin cunoscut de liderii politici) acestia sunt ignorati voit, demonizati, indepartati, discreditati public.

De ce este administratia publica impanzita de oameni veniti in valuri de afinitati politice si pe comandamente mercantile? De ce acum avem curentul – tot ce vine din privat e bun, tot ce este la stat e rau? Daca admitem ca administratia ar fi compusa din retardati functional sau incompetenti cine este de vina?

Oare munca in mediul privat si varsta de pana in 40 de ani, asa cum vedem ca promoveaza asiduu un partid de guvernare, este vreo garantie pentru construirea unei societati durabile si sustenabile? Oare visul nostru (oricum l-am defini) se poate construi cu un segment populational in dauna altora? De unde vom accesa memoria noastra institutionala? E suficient sa fim plini de bune intentii si convinsi ca Romania se schimba doar prin sloganuri si oameni veniti sa-i inlocuiasca pe altii?

Eu nu cred asa ceva. Si nicaieri nu exista aceasta utopie. Si totusi, Romania, inainte sa aiba vreun ideal sau macar un obiectiv comun asumat, face experimente dureroase si periculoase. Un exemplu la indemana este unor lideri din USR PLUS pentru demiterea lui Vlad Voiculescu. S-a confirmat dupa o saptamana ca, in ciuda declaratiilor belicoase, rezultatul este cel prevazut de la declansarea conflictului. Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.