-0.6 C
București
joi, ianuarie 16, 2025

Biserica Neagră din Braşov

Una dintre cele mai impozante şi impresionante construcţii din Braşov este Biserica Neagră, aflată în Curtea Johannes Honterus nr. 2, aceasta reprezentând un simbol al oraşului de la poalele Tâmpei.

Biserica Neagră este biserica parohială a comunităţii evanghelice luterane din Braşov, cu o vechime de 600 de ani. Lăcaşul de cult reprezintă centrul spiritual al comunităţii săseşti din oraş, fiind cea mai de seamă scenă a reformei ecleziastice din Transilvania şi leagănul culturii umaniste pentru regiune, notează site-ul https://bisericaneagra.ro/.


Istoria consemnează că încă dinaintea venirii în aceste locuri a cavalerilor teutoni, pe locul de astăzi al bisericii era o mănăstire de călugăriţe catolice aparţinând ordinului Premonstratens. Localitatea germană care s-a format în jurul acestui aşezământ s-a numit Corona. Locuitorii şi-au dorit un edificiu de cult, astfel încât la finalul secolului al XIV-lea au început lucrările de ridicare a noii biserici.

Biserica Neagră din Braşov, 1965. 

Foto: (c)  ION DUMITRU/Arhiva istorică AGERPRES


Stilul gotic era, la acea vreme, idealul construcţiilor noi, iar datorită relaţiilor comerciale şi meşteşugăreşti strânse care legau Braşovul de oraşul Nuremberg, s-a decis ca model al noii biserici magnificul cor cu ambulatoriu al bisericii Sf. Sebald din Nuremberg. Construirea a durat aproape 100 de ani.

În acea perioadă, comunitatea creştină era de confesiune romano-catolică. Numeroşii călători şi comercianţi străini care ajungeau la Braşov au dus vestea construirii bisericii, iar papii au trimis un sprijin semnificativ.

Biserica Neagră din Braşov, 1965. 

Foto: (c) : ION DUMITRU /Arhiva istorică AGERPRES 


La sfârşitul Evului Mediu, tot mai mulţi oameni din Europa îşi doreau înnoirea bisericii. Populaţia germană a Braşovului s-a alăturat acestei mişcări şi a decis să urmeze reforma pornită de Martin Luther. Biserica Sfânta Maria (numită mai târziu Biserica Neagră) a devenit unul dintre cele mai importante centre ale reformei ecleziastice din Transilvania.

Biserica Neagră din Braşov, 1965. 

Foto: (c) ION DUMITRU /Arhiva istorică AGERPRES  


În octombrie 1542, aici a avut loc prima slujbă religioasă de rit luteran din ţară. Din iniţiativa Sfatului oraşului, Johannes Honterus, umanist de seamă al Braşovului, a întocmit aşa-numita „Carte a Reformei”, care a constituit piatra de temelie pentru trecerea la religia evanghelică a tuturor saşilor din Transilvania, menţionează site-ul amintit.

Biserica Neagră din Braşov, 1987. 

Foto: (c)   VASILE MOLDOVAN /Arhiva istorică AGERPRES 


Biserica Sfânta Maria a devenit astfel biserică parohială evanghelică. Întrucât întreaga comunitate asista la slujba religioasă de la început până la sfârşit, interiorul s-a îmbogăţit cu multe strane şi bănci, pe care se aşezau enoriaşii.

În aprilie 1689, un incendiu devastator a distrus părţi semnificative ale oraşului, deteriorând şi biserica parohială. Şarpanta uriaşă a luat foc, s-a prăbuşit şi a îngropat interiorul bisericii sub moloz şi cenuşă. Flăcările şi fumul ar fi înnegrit pereţii atât de mult, încât de atunci lăcaşul a fost numit Biserica Neagră. Lucrările de reconstrucţie au început imediat şi au durat aproape 100 de ani. Noua şarpantă a fost refăcută, cu o înălţime egală cu cea a unui imobil cu patru etaje. Ulterior, biserica a primit un altar şi o orgă, ambele noi. Noile strane ale Sfatului oraşului, ale profesorilor şi ale meşterilor breslaşi au fost amenajate în jurul amvonului asemenea unor loje în jurul unei scene. S-au construit şi două galerii din piatră în navele laterale, destinate calfelor de breaslă.

Biserica Neagră din Braşov, 1987. 

Foto: (c)  VASILE MOLDOVAN /Arhiva istorică AGERPRES  


Toate piesele de amenajare şi obiectele liturgice erau donaţii şi cadouri din partea enoriaşilor. A fost solicitat şi un constructor din Austria, pentru a reconstrui bolta imensă, aflată deasupra navei late a bisericii. Pentru decorarea bisericii, enoriaşii înstăriţi au donat covoare otomane viu colorate, realizate în Anatolia, pentru a împodobi altarul, amvonul sau stranele, notează site-ul https://bisericaneagra.ro/.

Biserica Neagră din Braşov, 1987. 

Foto: (c) VASILE MOLDOVAN /Arhiva istorică AGERPRES   


După ce lucrările de reconstrucţie majoră din secolul al XVIII-lea s-au încheiat, constructorul de orgă berlinez Carl August Buchholz a realizat, în anul 1839, un nou instrument – cea mai mare orgă mecanică de biserică din România. Câţiva ani mai târziu, comunitatea a dotat biserica cu un altar nou, înalt de 17 metri, precum şi cu clopote noi.

Biserica Neagră din Braşov, 1994. 

Foto: (c) AUREL VIRLAN /Arhiva istorică AGERPRES    


La începutul/ secolului al XX-lea, erau necesare noi lucrări de restaurare. Atunci au fost introduse curentul electric şi un sistem de încălzire a bisericii, care a funcţionat iniţial cu păcură, apoi cu gaz. În perioada 1981-1999, a fost recondiţionat şi interiorul.

În prezent, Biserica Neagră reuneşte numeroase obiecte de artă unice, de valoare universală, provenind din şase secole şi de pe două continente.

Biserica Neagră din Braşov, 1994. 

Foto: (c)  AUREL VIRLAN/Arhiva istorică AGERPRES     


Biserica Neagră din Braşov, 1994. 

Foto: (c) AUREL VIRLAN/ Arhiva istorică AGERPRES    


După ce numeroşi membri ai minorităţii săseşti au părăsit ţara, interiorul Bisericii Negre a devenit un loc de salvare pentru obiecte de patrimoniu părăsite. Din patru comunităţi săseşti, unde bisericile nu se mai folosesc în mod regulat, au sosit patru orgi valoroase la Braşov, care au fost restaurate şi sunt folosite la slujbe religioase şi la concerte.

Parohia administrează o bibliotecă şi o arhivă valoroase, cu rădăcini care se întind până în Evul Mediu, respectiv până la înfiinţarea bibliotecii de către Johannes Honterus, mai precizează site-ul https://bisericaneagra.ro/.AGERPRES

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie