Inaugurată în ianuarie 2010, Burj Khalifa, impresionantul zgârie-nori din Dubai, Emiratele Arabe Unite, măsoară 828 metri înălţime şi a fost construită pe parcursul a cinci ani, potrivit burjkhalifa.ae.
Clădirea este denumită în onoarea fostului preşedinte al Emiratelor Arabe Unite şi emir de Abu Dhabi, Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Acesta a fost cel de-al doilea preşedinte al Emiratelor Arabe Unite, funcţie deţinută între 3 noiembrie 2004 şi 13 mai 2022, data la care s-a stins din viaţă.
Lucrările au început la 21 septembrie 2004 şi au fost finalizate la 1 octombrie 2009. Inaugurarea oficială a avut loc ceva mai târziu, la 4 ianuarie 2010, în prezenţa mai multor oficialităţi, şeicul Dubaiului fiind cel care a deschis ceremonia printr-un foc de artificii fabulos, care a înconjurat turnul până în vârf, un spectacol de lasere şi un dans al fântânilor aflate în faţa clădirii.
Designul construcţiei este inspirat din arhitectura islamică, incluzând elemente istorice şi culturale proprii regiunii. Arhitectul principal al proiectului a fost americanul Adrian Smith, de la firma Skidmore, Owings & Merrill.
Turnul este alcătuit din trei elemente, dispuse în jurul unui miez central, iar amprenta la sol are forma literei Y (trei lobi). Este forma ideală atât pentru hoteluri, cât şi pentru construcţii rezidenţiale, deoarece aceste aripi ale clădirii permit o maximă privelişte exterioară şi maximum de lumină naturală în interior.
În interior au fost folosite materiale precum: sticla, oţelul inoxidabil, pietrele şlefuite, argintul, lemnul, pardoseli din travertin, stuc veneţian pentru pereţi şi covoare lucrate manual.
Pentru întreaga construcţie au fost folosiţi 330.000 de metri cubi de beton, 39.000 de tone de oţel şi 26.000 de panouri de sticlă, costurile totale ale proiectului ridicându-se la suma de 1,5 miliarde de dolari. În fiecare zi, clădirea Burj Khalifa are nevoie de 946.000 litri de apă, iar pentru a spăla cele 24.348 de ferestre au fost instalate, în dreptul etajelor 40, 73 şi 109, maşini speciale aflate pe nişte platforme orizontale.
Burj Khalifa este, totodată, şi construcţia cu cele mai multe etaje, respectiv 160, cele mai rapide lifturi (18 m/s), cel mai înalt etaj locuit, are cea mai înaltă platformă exterioară de observaţie, la 452 m (etajul 124), moscheea situată la cea mai mare înălţime (etajul 154), piscina situată la cea mai mare înălţime (etajul 76), restaurantul situat la cea mai mare înălţime (etajul 122) şi clubul situat la cea mai mare înălţime (etajul 144), conform burjkhalifa.ae.
Turnul poate fi observat de la 95 de km distanţă şi găzduieşte 900 de apartamente private luxoase cu 1, 2, 3 şi 4 camere, situate între etajele 19 şi 108, spaţii de birouri, care ocupă 37 de etaje, hotelul Armani cu 160 de camere, 5 restaurante, piscine şi spa-uri, spaţii de joacă pentru copii, o bibliotecă, un club, o sală de festivităţi, un magazin – Burj Khalifa Gourmet Market şi parcare cu valet. AGERPRES
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.