23.7 C
București
vineri, iulie 23, 2021

CARAMBOL CU PROȘTI ȘI ATERIZARE CU STIL

Zilele trecute s-a produs pe soseaua spre Litoral cel mai mare carambol din istoria moderna a tarii. Un fapt intens comentat public. La fel de extins ca aterizarea fortata a unui elicopter de atac al armatei americane intr una dintre cele mai circulate intersectii din Capitala. Primul incident a infierbantat mintile oamenilor si a readus in atentia publica indisciplina si lipsa de precautie a soferilor.

Desigur ca sunt multiple explicatii, unele provenind din educatia precara a multor romani. Dar se eludeaza cu buna stiinta ca acesta este mai curand un efect adiacent al unor cauze imputabile autoritatilor. De exemplu, simulacrul de examen pentru obtinerea permiselor auto. Coruptia masiva din acest domeniu. Sau slabiciunea sistemica a politiei in aplicarea ferma si constanta a legii. Si, in final, organizarea deficitara si lipsa preventiei.

De ce nu este nimeni interesat că politia rutiera a dormit in loc sa intervina, din timp, pentru blocarea traficului inainte de zona de pericol? De ce nu a fost nimeni pe sosea sa supravegheze segmentul de drum unde ceata a redus la minimum vizibilitatea? Sau de ce CNAIR, in calitate de administrator al drumului, nu a declansat imediat alerta pentru ca soferii sa fie atentionati si indrumati permanent cum sa procedeze intr o situatie periculoasa.

Spre comparatie, vedeti cum a procedat pilotul elicopterului Blackhawk. Indiferent cine este vinovat pentru ignorarea unei defectiuni, pilotul a luat o decizie instantanee in baza unor proceduri insusite si permanent exersate. A stiut sa protejeze vietile altora, dar si sa evite un dezastru. Iar politistii de la rutiera care au oprit imediat circulatia au meritul incontestabil de a fi contribuit la un final fericit. Altfel am fi asistat la un deznodamant tragic. Asadar, o competenta necesara in orice domeniu public este anticiparea pericolului, a situatiilor de criza. Dar cum sa o ai daca toata viata te-ai strecurat pe langa sefi si te-ai ascuns dupa altii mai priceputi? In schimb, astfel de indivizi primesc lunar spor de periculozitate (!!)

Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.