8 C
București
luni, octombrie 18, 2021

Carmen Nuță: Păstrează vie conversația dintre voi

De câte ori ai intrat într-o conversație și te-ai trezit departe de subiect, fără să îți amintești cum a început și despre ce era vorba?

De multe ori, suntem mai preocupați să vorbim și așteptăm o pauză în conversație pentru a pune următoarea întrebare. În timpul acesta, vorbele celuilalt/celeilalte ne trec pe lângă ureche, uneori purtând cu ele chiar și răspunsul la întrebarea pe care vrem să o adresăm.

Alteori, suntem atât de focusați să ne asigurăm că ne-am făcut auziți, încât nu încetăm din a mai vorbi. Punem întrebări fără a da timp celuilalt să răspundă.

Sunt cazuri în care întrebările pe care le punem au nevoie doar de un răspuns simplu, de genul da sau nu. Acestea sunt întrebări închise, deoarece încheie brusc conversația, fără a lăsa loc de prea multe adăugări.

Dacă îți dorești să aprofundezi un subiect care te interesează sau vrei să creezi conexiune cu persoana cealaltă, tipul de întrebări pe care ar trebui să te concentrezi sunt cele deschise, care vor necesita un răspuns mai amplu, ce va da substanță și profunzime discuției voastre.

De exemplu, în loc să-l/o întrebi dacă “i-a plăcut piesa de teatru?”, întreabă ceva de genul: “Piesa a fost reușită și chiar părea că te bucuri de momentele acelea. Care parte ți-a plăcut mai mult?”. Genul acesta de formulări deschid ușa către dialog, întrucât ai arătat interes asupra persoanei și a subiectului comun (piesa de treatru).

Uneori este mai greu și nu știi unde va duce discuția, însă este important să începi și să repeți ce ți-am scris mai sus. În timp, îți vei forma acest obicei și îți va fi tot mai ușor să legi conversații cu cei din jur.

Vreau să te las cu câteva idei pe care să te concentrezi. Te vor ajuta să ieși din încurcătură și să dai cu ușurință continuitate conversațiilor tale:

– focusează-te pe a fi un ascultător activ și deschis.

– nu te grăbi să pui următoarea întrebare.

– nu bloca conversația prin întrebări închise, decât dacă este momentul să pleci sau pur și simplu vrei să oprești comunicarea dintre voi.

– arată interes pentru persoana de lângă tine, bucurându-te de conversație și experiența creată.

Până data viitoare, te îmbrățișez cu drag,

Carmen Nuță – Relationship Coach

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.