Câteva curiozități despre Nikola Tesla pe care poate nu le știați la 77 de ani de la trecerea să în neființă.
A fost unul dintre cei mai mari inventatori ai omenirii care nu a folosit niciodată desene sau reprezentări grafice pentru ideile sale. Obișnuia să spună că gândul sau e cel mai bun laborator.
A suferit aproape toată viața de străfulgerări puternice care îi induceau o stare hipnotică în special în preajmă marilor sale descoperiri. Niciun medic nu l-a lămurit de ce le-a avut încă din copilărie.
A fost angajat la marele Edison la farica de curent continuu până când în dezacrod cu acesta pe temă curentului alternativ și-a prezentat demisia. În mod ironic pentru a se susține un an, înainte de a găsi un antreprenor care să-I sprijine ideea, Tesla a lucrat pe șantiere instalând cablurile prin care trecea curentul lui Edison.
Avea un IQ de 200 care l-a făcut pe Albert Einstein să fie gelos. Întrebat ce înseamnă un IQ mare, Einstein a spus sarcastic ”Intrebati-l pe Tesla”.
Un mare industriaș J.P. Morgan i-a sponsorizat un proiect prin care Tesla voia sa producă un șoc în întrega lume prin care curentul electric să devină total gratuit. Morgan a oprit sponsorizarea când a aflat intenția lui Tesla. Cuvintele sale sunt și astăzi memorabile: ”Unde vom pune contorul dacă curentul e gratis?”
A greșit când a profețit că ziarele secolului XXI vor prezenta pe prima pagină doar marile descoperiri științifice, în timp ce informațiile din politică vor fi secundare umplând rândurile rubricilor din categoria diverse.
A fost un idealist care a crezut toată viața că destinul sau se confundă cu binele comunității.
A stat peste două decenii în hoteluri confruntându-se cu mari oscilații financiare până la sfârșitul vieții sale când moare pe 7 ianuarie 1943 chiar într-un hotel.
de Alexandru Filimon
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.