Bucureşti, 2 iunie 2022
COMUNICAT DE PRESĂ
Perspective pentru dezvoltarea colaborării economice româno-iraniene
Camera de ComerţşiIndustrie a MunicipiuluiBucureşti (CCIB) a organizatîn Sala MironVlasto din sediulsăuistoric o întâlnire de lucrudedicatăpromovariicolaborăriieconomice si schimburilorcomerciale cu RepublicaIslamică Iran (R. I. Iran), ocazionată de vizitaîn România a E.S. Mohammad Habibollahzadeh, ministruasistentși director general înMinisteruliranian al AfacerilorExterne.
La manifestare, onorată de prezențaambasadoruluiextraordinarșiplenipotențiar al R. I. Iran în România, E.S. Seyed Hossein Sadat Meidani, și a atașatuluicomercialîncadrulAmbasadei, dna. ParvinNeginraz, au participatoameni de afaceriromâni care activeazăîndomeniile: energie, infrastructură de transport, managementultraficului, tehnologiainformației, metalurgie, turism, echipamente, proiectare.
Îndeschidere, președintele CCIB, Iuliu Stocklosa, a vorbitdesprepotențialul economic al Capitalei, în context național,darșidespreactivitateaCamereibucureştene, cu accent pestrategiasa de relațiiexterne, axatăpepromovareaoportunităților de afaceri din spațiul extra-comunitar. În context, a evocatrelațiatradițională de colaborareîndomeniul economic cu R. I. Iran, precumșipotențialulsemnificativ de creștere a schimburilorcomercialeși a cooperăriibilaterale, cu respectareacondiţionalităţilorcedecurg din calitatea de membru al UniuniiEuropenepe care o are țaranoastră.În context, a amintit de consultanțagratuităoferită de oficiul UE de la Bruxelles ”Due Diligence Help Desk on EU sanctions” pentru susținereafirmelor din UE, în special IMM-uri, care faccomerț cu parteneri din Iran.
E.S. Mohammad Habibollahzadeh a exprimatinteresulţării sale pentru dezvoltarearelaţiiloreconomiceşi de cooperare cu România, ținândseama de istoricul bun al relațiilorromâno-iranieneși a prezentatprincipalele axe strategice ale economieiIranului. Înceeacepriveștedomeniileprioritare de cooperare, diplomatuliranian a amintit: agriculturașiindustria de prelucrare a produselor agro-alimentare, metalurgia, industria auto (mașinihibrid, componente auto), energie, echipamentemedicale,construcții,industriile: chimică (îngrășăminte), petrochimică, farmaceutică. A menționatcăînconformitate cu datelestatistice ale părțiiiraniene, volumulimportului de produseromâneștiestemai mare decâtcelindicat de statisticaromână,înregistrându-se reexporturi din SM-UE, în principal prinfirme germane,dar care datorităcertificatului de originesuntîncadrate ca importuri din România. Arecomandatpromovareacontactelordirecteîntrefirmele din celedouățări.
Încontextulconflictului din Ucraina, s-a discutatdespreposibilitateaoperaționalizăriiunorrute alternative de transport pentruproduseleiranieneexportateîn Europa, o variantăluatăîncalcul de oaspețiinoștrifiindceape mare și ulterior, utilizândporturileromâneștiConstanța, Brăila, Galați, peDunăre, înțările din centrulșivestulcontinentului.
Întimpulsesiuniiplenare a întâlnirii de lucru, darșiîncadrulconvorbirilor B2B ce au urmat, s-au reliefatoportunități de afaceride interes pentru firmeleromânești, inclusivpeliniagăsiriiunorsoluții de asigurareaplățilorreciproce pentru produseleșiserviciilecomercializate.Încazulîn care reprezentanțiaimediului de afaceri din București, darși din alte zone ale țăriisuntinteresațisă-șiinternaționalizezeafacerile cu parteneri din R. I. Iran,suntinvitațisăcontactezeServiciulRelațiiInternaționale al CCIB. Din aceeașisursă se pot obțineinformațiirelevanteși utile cu privire la promovareaafacerilorpepiețeleStatuluiLibia, RepubliciiKârgâzeșiRepubliciiTurcia, obținute recent încadrulevenimentelororganizate la sediul CCIB.
Informaţii de background
După un an – 2021, în care schimburilecomercialebilaterale au înregistrat un volum de peste 5 orimai mare față de 2020, din care exportul de aproape 7 ori, tendința de creștere s-a menținutșiînprimultrimestru al anului 2022. La 31 martiea.c., volumul total al schimburilorcomercialeromâno-iraniene (date disponibile) a fost de 105,1 mil. USD (+78%)comparativ cu primultrimestru al anuluitrecut), din care exporturile au fostînvaloare de 83,4 mil USD (+71,5%), întimpceimporturile s-au cifrat la 21,7 mil. USD (+108,4%).
Biroul de Presă al CCIB
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.