In fiecare zi ar trebui sa retinem ce inseamna manipularea 2.0.
Principale sale tinte sunt:
● incercari malitioase de folosire a informatiilor false in scopul deturnarii atentiei opiniei publice;
● alimentarea discordiei politice;
● consolidarea sentimentului de neincredere in institutiile traditionale, cum ar fi organizatiile media serioase sau autoritatile publice.
Pentru ca aceste amenintari sa nu devina vulnerabilitati majore, cateva masuri active trebuie luate cat mai repede:
Pentru amenintari externe este utila o unitate nationala de combatere a atacurilor malitioase care vor fi inventariate, analizate si prelucrate.
Politicienii trebuie sa evite utilizarea sub orice forma a fenomenului in scop personal sau de partid.
Institutiile de supraveghere sa si exercite activ si preventiv rolul de paznici ai proceselor democratice influentate negativ de atacurile manipulative.
Presa trebuie sa se protejeze, sa respinga astfel de informatii si sa nu dea curs niciunei suspiciuni de influentare a opiniei publice.
Iar cel mai important mecanism este ca la tratamentul contra unei boli infectioase: evitarea surselor predispuse la raspandirea de zvonuri, barfe sau falsuri. Pentru aceasta, in alte tari s au infiintat colective de fact checking si chiar grupuri specializate cu rol de „politie online”.
Claudiu Lucaci
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.