22 C
București
duminică, mai 19, 2024

Ce sa faci in Iasi?

Iasi, culoare, vibratie, cultura

 

Iasi, unul din cele mai mari orase ale Romaniei, dar si un oras vibrant, colorat si mai ales plin de viata. Din punct de vedere al informatiilor geografice, acest oras este situat in zona estica a Romaniei, fiind considerat si capitala regionala a Moldovei. In esenta, Iasul este oras universitar, dar care gazduiste si cea mai frumoasa gradina botanica, Catedrala Sfanta Paraschiva, Palatul Culturii, dar si casa unde renumitul scriitor Ion Creanga a locuit in perioada 1872 – 1889. Pe langa acestea, exista si multe alte locuri de vazut.

 

Ce poti sa vezi interesant in Iasi?

 

Culoarea acestui oras este una vie. Cu siguranta odata ajunsi aici veti avea  de vizitat. Insa cu siguranta, daca ajungeti aici pe timp de iarna, veti avea multe de facut, fiind un oras cultural. In primul rand, puteti admira arhitectura din aceasta zona. De la stil Baroc, pana la stilul Renascentist Italian, Iasul prinde culoare si forme prin intermediul diferitelor cladiri monumentale.

Catedrala metropolitana Sfanta Paraschiva este un punct de atractie pentru orice crestin dar si pentru turisti. Aceasta dateaza inca din secolul al 19-lea, avand o arhitectura impozanta si frumoasa in stilul Renascentist Italian. Aceasta devine un adevarat magnet pentru toti credinciosii in preajma marilor Sarbatorilor ale Nasterii dar si Invierii Domnului Iisus Hristos, dar si a cu ocazia hramului bisericii praznuit in cea de-a doua saptamana a lunii Octombrie. De asemenea aceasta sfanta este si protectoarea orasului Iasi, in aceeasi data cu sarbatorirea hramului, pe 14 Octombire, Iasul isi serbeaza si atestarea sa oficiala in anul 1408.

Un detaliu foarte important ce tine de istoria acestui oras este acela ca Iasul a fost pe rand capitala a Moldovei timp de trei secole, urmand ca apoi a devina capitala a Romaniei intre anii 1916 – 1918. Asadar pe buna dreptate Iasi isi merita titlul de capitala culturala si istorica a tarii.

 

Gradina botanica, una dintre cele mai frumoase atractii turistice de neratat

 

Gradina Botanica Anastasie Fatu este una din cele mai frumoase si mari gradini din Romania. Aceasta este situata intr-unul din cartierele Iasului, mai exact Copou si a fost inaugurata in anul 1856 fiind astfel cea mai veche gradina botanica din Romania. Aici, intr-o arie de 80 de hectare veti gasi cea mai mare diversitate florala si naturala, gradina gazduind mii de specii de plante si flori, undele dintre acestea fiind unicat in Zona Balcanica si Europeana. Pe langa acestea, aici veti gasi o selectie de plante si flori din toate regiunile Romaniei, dar si din lume, precum si o impresionanta colectie de specii de trandafiri.

Dupa ce veti petrece ore intregi in aceasta gradina botanica, suntem siguri ca veti dori sa va bucurati si de diversitatea culinara oferita de catre acest oras. Bucataria regionala a Iasului este plina de arome, culoare si mai ales senzatii. De la bucataria traditionala romaneasca pana la cea contemporanta si moderna, suntem siguri ca veti gasi gustul perfect.

Asadar veniti sa strabateti strazile Iasului, strazi pe care s-au plimbat dar au si locui minti stralucite ale culturii romanesti. Nume ca Mihai Eminescu, Ion Creanga, Titu Maiorescu, si nu numai au insufletit acest oras si s-au inspirat din frumusetile sale. Mihai Sadoveanu a compus chiar aici o parte din opera sa aici in Iasi. Veniti sa cunoasteti un oras plin de istorie, culoare si care vibreaza a cultura!

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie