22 C
București
duminică, mai 19, 2024

Cernobyl se termina, impresionant

Cernobyl se termina, impresionant, cu marturia lui Gorbaciov care crede ca dezastrul nuclear a fost adevarata si principala cauza a prabusirii URSS.

Ce convenabil. E mult mai la indemana sa risipesti responsabilitatea intr-un lant de erori umane, defecte de proiectare si secretomanie mostenita dintr-un trecut de care toti responsabilii erau morti de mult. Si mult mai greu sa recunosti ca generatia de politicieni sovietici ai anilor 70-80, din care el a facut parte la cel mai inalt nivel, a produs si coordonat cu deplina putere si vointa celalalt dezastru, mult mai acut, mai prezent, mai greu de ascuns si cu efecte infinit mai vizibile in viata fiecarui cetatean, pe atunci sovietic, acel dezastru despre care azi s-a uitat sau nu se vorbeste aproape deloc. Afganistanul.

Care a inceput atunci si n-a mai putut fi niciodata inmormantat, pentru care n-au existat sarcofage de beton, zone de excludere, eroi si sacrificii suficiente, care s-a globalizat si ale carui efecte le traim astazi la fel daca nu cumva mai perfid decat a reusit vreodata radiatia nucleara sa fie.

de Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie