33.6 C
București
duminică, iulie 14, 2024

Clasa medie nu are nicio legatura azi cu veniturile

Superba confuz, pardon, discutia despre clasa medie definita prin venituri.

Exista tehnic o distinctie pe baza de venituri in agentiile de media, dar acolo nu e vorba de clase sociale, ci de raportari la cosul zilnic – cat castigi ca sa-ti plasez ce brand de detergent, si cam atat.

Clasa medie nu are nicio legatura azi cu veniturile, exista largi categorii de bluecollarsi care-si permit mult mai multe. La fel exista oameni foarte bogati care nu vor depasi niciodata statutul de clasa medie pentru ca nu dezvolta ambitii in alte directii.

Pentru ca distinctia dintre rangeurile sociale se face pe alte criterii: de exemplu aspiratii/asteptari/obiective de la propria persoana si de la social and political environment. Principii si valori fundamentale (care nu inseamna by default pozitive – parvenirea de exemplu e extrem de asociabila clasei noastre medii). Capacitatea de adaptare la conditii/evolutii plus capacitatea de a-ti face conexiuni sociale, sau contactul si interesul dezvoltat pentru un numar de abstractiuni culturale/filozofice/religioasa/politice, etc, constiinta drepturilor sau obligatiilor si raportul cu anumite coduri etice sau morale.

Nici macar statutul de antreprenor sau angajat, nu mai zic de tipul de proprietate, acestea fiind criterii ale societatii industriale, nu mai etaleaza apartenenta la clasa medie. Dar de departe probabil cel mai nesemnificativ criteriu a devenit venitul.

Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie