8 C
București
luni, octombrie 18, 2021

Claudiu Lucaci: oameni mici și OAMENI MARI

Drumurile si conexiunile umane m-au dus in multe locuri prin tara. Experientele si informatiile acumulate mi-au deschis ochii, mi-au largit cunoasterea si m-au facut sa reflectez mai profund la modul in care functioneaza societatea noastra. Daca aici vedeti critici sau indoieli asupra modului in care suntem guvernati, nu inseamna ca n-ar putea fi altfel daca am fi mai multi cei care actioneaza si nu doar constata.

Oamenii de calitate exista printre noi si chiar isi fac treaba.

Dar cum spun mereu, degradarea competentelor si a standardelor morale si de integritate au afundat buna guvernare, clasa politica si institutiile publice intr-o mlastina a promiscuitatii profesionale.

Privind in istoria Romaniei, sunt rare momentele cand oamenii de valoare si conjuncturile externe favorabile s-au intersectat fericit. Noi, astazi, nu avem nici una nici alta. Oricat isi imagineaza unii conducatori ca sunt providentiali sau indispensabili pentru natiune, realitatea ii contrazice. 

Exceptionalismul romanesc este un basm contemporan pe care ni-l tot spun liderii nostri in lipsa unor realizari concrete. Ce poate face un om care isi cunoaste limitele si conditia personala atunci cand arde etape, sare trepte si ajunge intr-un palier decizional care ii solicita abilitati inexistente sau firave? Construieste o poveste de succes in jurul său prin eludarea realitatii si a legaturilor bolnavicioase.

Asa cum sunt edificate carierele lor profesionale pe minciuna sau inselaciune, tot asa functioneaza si mecanismul pe care il conduc. Perpetuarea in varful ierarhiei a unor personaje fara proiect si fara coloana vertebrala ne-a adus in aceasta butaforie societala. Observam ca cei mai potriviti conducatori pentru aceste timpuri sunt cei care aplica mimetic ce au vazut la altii, care lasa problemele dificile pe seama altora, care tac cand trebuie sa vorbeasca si se ascund cand trebuie sa dea socoteala.  

S-au implinit 200 de ani de la nasterea lui Ion C. Bratianu – unul dintre fondatorii Romaniei moderne – printre putinii oameni de stat pe care i-a avut tara. A infiintat institutii care sunt si astazi stalpii institutionalismului autothton. El l-a insotit spre tron pe primul principe strain al tanarului Regat al Romaniei. A contribuit decisiv la unirea Principatelor, sub Cuza, si a lasat mostenire prima infrastructura de transport rutier. A adus tara in modernitatea vremurilor. Dar a mai lasat ceva ca mostenire: un partid construit pe valoare, morala, libertate si suveranitate nationala. Ce au de oferit urmasii sai din acest secol?

Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.