24.3 C
București
luni, iulie 22, 2024

Cluj Napoca – un oras al diversitatii

Cluj Napoca diversitatea artei, dar si a identitatii

 

Diversitatea pe care Cluj Napoca a dobandit-o in cursul istoriei sale se vede in toate planurile, de la arhitectura, arta, pana chiar si in domeniul culinar.

Istorie, cultura, diversitate – Cluj Napoca

 

Deoarece acest oras isi are originile inca din perioada Imperiului Roman, Clujul are o arhitectura cu trasaturi romane, fiind construit in jurul Pietei Muzeului. Pe langa acest aspect, ruinele ce pot fi gasite in mai multe zone ale orasului vin sa sustina indelungata istorie a acestei asezari. Insa, se pare ca tot mai mult aceasta cultura a centrului vechi istoric pare sa se mute tot mai mult pe in jurul “noilor” edificii culturale si religioase.

Inca din perioada de ocupatie sub Imperiul Austro-Ungar in aceasta zona cultura era la ea acasa. Odata cu finalul Primului Razboi Mondial, Romania preia Clujul dandu-i si numele, acest oras primeste si puternica influenta culturala romana prin intermediul Catedralei Ortodoxe construite intre anii 1920 – 1930 ce poarta hramul “Adormirea Maicii Domnului”. Pe langa aceasta, diverse institutii prezente in acea perioada au fost redenumite, asa cum este si cazul Teatrului National.

 

Cluj Napoca- diversitate culturala atrage tinerii

 

Ei bine, este evident faptul ca in prezent, Clujul ca  oras, oameni si cultura este o explozie de diversitate. Aici pot fi experimentate atat elemente culturale ale comunitatii maghiare, dar si turce. Poate cel mai bine puteti observa aceasta comuniune prin intermediul bucatariei, domeniu in care exista atat de multa culoare si savoare.

Poate tocmai datorita acestei diversitati puternice, Clujul este un magnet pentru toti tinerii deoarece aici pot intra in contact cu o cultura combinata si care ofera mai multe oportunitati. Poate si datorita pozitionarii sale, acest oras a devenit un important motor industrial dar si de dezvoltare in domenii de avangarda, cum ar fi IT si robotica. Aceasta crestere a industriei a adus dupa sine si o dezvoltare culturala prin intermediul expertilor si a celor care au venit aici, in Cluj pentru a construi si a forma noi companii.

 

Cultura urbana si dezvoltarea

 

Totodata, aici se manifesta si o cultura urbana foarte puternica, mai ales prin intermediul scenei underground a muzicii dar si a artelor vizuale. Fie ca vorbim de festivale de muzica electro sau despre artele urbane vizuale, Clujul este intr-adevar o capitala a artelor moderne. Fapt oglindit si in arhitectura moderna dar si in spiritul orasului.

Poate cea mai importanta marca a prosperitatii acestui oras este si rata de crestere a populatiei, semn ca acest oras se dezvolta intr-adevar pe toate planurile. Cluj Napoca, locul cu o poveste agitata, plina de diversitate si mai ales, o poveste a luptei de regasire a identitatii. Pentru oricine doreste sa simta si sa isi formeze noi experiente, intr-adevar acest oras oeste locul perfect pentru a invata, a te distra si nu in ultimul rand pentru a te regasi.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie