3.8 C
București
marți, decembrie 10, 2024

Complicată lume, nu? Și deloc onestă…

Incendii în Australia.Nu chiar ceva neobișnuit, acolo e vară, a mai fost și secetă, aș pune pariu că au fost și tot felul de afaceri imobiliare dubioase, nu s-au respectat reguli, durerea în cot a multora a fost, ca și în România, suverană. Se întâmplă. Nici unele dintre intervențiile ”autorităților” n-au strălucit. Unii au zis că fac economii dacă nu tund vegetația din zonele expuse, tot o poză pe care o știm. D-ale noastre, din poporul planetar.

Pagubele sunt mari, și, ce-i mai rău, au murit oameni, sau sunt dați dispăruți, adică tot morți, dar nu i-au găsit încă. Intervenția pentru salvarea unora a fost întârziată, din motive diverse. Mă rog, acum statul pare să-și fi intrat în ritm, și își face treaba. Premierul Australiei bagă și el capul în poză, se duce într-o vizită ”de lucru” într-o comunitate afectată. Lumea îl ia cu ”huo!„, și-i reproșează o mulțime de lucruri. Și nu foarte politicos.

Ei, copiii moșului! De aici povestea se schimbă! Apar în peisaj oamenii cei răi, care au pus focul, și acum statul îi caută frenetic. Înțeleg că au niște suspecți, culmea ironiei, voluntari ai unui serviciu rural de luptă cu incendiile!

Una dintre problemele care ies iar la suprafață, și sunt în centrul scandalului, o reprezintă indiferența puterii publice, când este vorba despre schimbările climaterice. Se pare că există un raport de mai bine de zece ani, care propune niște măsuri. Raport ignorat cu deplin dispreț. Dar mai este și altceva: tradiționala politizare a unei drame, și amestecarea lucrurilor. Australia este un mare exportator de cărbune și de gaz natural/de șist. Acum australienilor li se bagă deștele în ochi: ”Vedeți ce-ați făcut cu exporturile voastre?! Vedeți câtă poluare ați produs? S-a întors împotriva voastră!”

Ceva nu nună bine în discursul ăsta, care e din alt film: cel al războiului economic, justificat de tot felul de astfel de evenimente. Iar schimbările climatice sunt ideale pentru a camufla realitățile economice. Care au grave efecte sociale. De asta demersurile unor exaltați precum Greta sunt privite cu mare suspiciune, cum sunt privite cu suspiciune demersuri oneste, legitime, care propun soluții de bun simț și la îndemâna noastră. Totul este înecat în ceața războiului, în cazul de față în fumul incendiilor. Complicată lume, nu? Și deloc onestă…

de Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie