17.8 C
București
duminică, iunie 20, 2021

Constanța cu accent englezesc

Am cunoscut recent un englez care a ales să trăiască în România pentru restul vietii sale și nu regretă! Puteți spune acelasi lucru?

Cum de s-a întâmplat să renunțe la tot ce-l lega de Marea Britanie? Și tocmai în favoarea țării noastre?

Cu seninătate îmi răspunde că ajunsese într-un punct în care își dorea o schimbare și cugetând la cum ar trebui să fie destinația, a realizat că-și dorește să fie un oraș la malul mării, cu o climă mai prietenoasă decât cea cu care era obișnuit și un cost rezonabil de trai. În etapa finală au ajuns Constanța și Barcelona. Aici curiozitatea mea a ieșit din matcă. Așteptam continuarea pentru a înțelege ce a tras balanța în favoarea Mării Negre…Și-atunci a intervenit în dialogul nostru factorul uman. Purtând conversații cu localnicii din cele două zone urbane, a concluzionat că fosta cetate Tomis i se potrivește mai bine. Așadar, cu o ușoară strângere de inimă, specifică oricărui început, a venit pentru prima oară in România, la Constanța, ca să-și evalueze la fața locului opțiunea. Și a rămas… J

Încă-l surprinde deschiderea localnicilor, amabilitatea și căldura gesturilor în opoziție cu caracterul englezesc, care-i indusese obișnuința că spațiul personal nu trebuie invadat nici măcar cu un gest prietenesc. Încă învață limba noastră, mai precis s-o vorbească, căci la capitolul înțeles nu întâmpină probleme. Faptul că românii sunt foarte familiarizați cu limba engleză nu-l stimulează în perfecționarea limbii române, dar îi oferă un confort plăcut.

Locuiește aproape de mare, în centrul vechi, alături de o prietenă dragă si chipul i se luminează pe măsură ce povestește. Este un om trecut prin viață, care după 50 de ani și-a redat rolul principal în propria viață. Are o colecție de diplome în diverse domenii și un parcurs profesional în cadrul căruia a experimentat mai toate posturile din structura ierarhică a unei companii, precum și a fi liber întreprinzător sau implicat într-un business de familie. Așadar nu îi este teamă de muncă, indiferent de care, e serios și responsabil, atent si focusat pe ce are de făcut, accentuând faptul că preferă să nu fie ca o multifuncțională până la epuizare.

Altfel spus, a considerat că simplitatea merită prioritizată și savurată. Iar România, și mai precis Constanța, este favorabilă acestui scop. Nu concepe să mai plece și să renunțe la ce a găsit aici.

Mă bucură o astfel de poveste adevărată, care-mi hrănește credința în caracteristicile speciale ale acestor locuri și ale acestor oameni, înrădăcinați într-o multitudine de culturi care se întrepătrund armonios și care sunt guvernați de toleranță și apreciere a diversității.

După ce în prima jumătate de viață încerci să te conturezi ca personalitate și să te integrezi cât mai bine și să guști din tentațiile lumii, în a doua parte începi să cauți esența vieții, echilibrul, simplitatea și claritatea, pacea interioară care nu este un mit sau un trend. Uneori va fi nevoie de schimbarea peisajului pentru a ajunge mai repede acolo unde ți-ai propus…

Cristina Papazian

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.