38.6 C
București
vineri, iulie 12, 2024

Constanţa: Edificiul Roman cu Mozaic – restaurat de o companie italiană

Edificiul Roman cu Mozaic, din centrul istoric al municipiului Constanţa, va fi restaurat şi pus în valoare de către o companie italiană, printr-un proiect în valoare de peste 9,8 milioane de lei, termenul de finalizare a lucrărilor fiind noiembrie 2023.

Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa a anunţat, miercuri, că a fost emis ordinul pentru începerea lucrărilor în cadrul proiectului „Restaurarea, conservarea, amenajarea şi punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic”, în condiţiile în care au fost îndeplinite obligaţiile antreprenorului cu privire la etapa de proiectare, conform aprobării proiectului tehnic de către CJ, printr-o hotărâre emisă în urmă cu o lună.

Proiectul de restaurare va fi realizat de compania italiană Giano Restauri, specializată în astfel de lucrări, iar valoarea totală a contractului este de 9.869.677 lei, fără TVA.

„Încep îndelung aşteptatele lucrări de restaurare, reabilitare şi punere în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic, o moştenire culturală unică din Sud-Estul Europei, pe care este esenţial şi obligatoriu să o punem în valoare. În urma lucrărilor, obiectivul va fi accesibil şi persoanelor cu dizabilităţi, aşa cum este firesc, iar dotările multimedia vor facilita interacţiunea cu toate categoriile de public. Sper ca lucrările să fie finalizate cât mai repede, pentru ca turiştii şi cetăţenii acestui judeţ să se poată bucura de acest deosebit monument istoric”, a declarat preşedintele CJ Constanţa, Mihai Lupu, citat într-un comunicat de presă.

Lucrările de protejare şi conservare stipulate în proiectul tehnic prevăd, printre altele, intervenirea la nivelul mozaicului şi a zidăriei antice prin procedee complexe de curăţare şi biocidare, în etape strict definite de restauratori, care vor putea fi realizate numai după finalizarea consolidărilor şi reparaţiilor propuse.

„Conform graficului de execuţie, transmis de către Antreprenor, finalizarea lucrărilor de execuţie la obiectivul de investiţie este estimată pentru luna noiembrie a anului 2023”, a mai informat CJ Constanţa.

Edificiul Roman cu Mozaic, aflat în în Piaţa Ovidiu, a fost descoperit în timpul unor lucrări întreprinse în anul 1959. Edificiul, cu aproximativ 2.000 de metri pătraţi de mozaic, a fost înălţat în secolul al IV-lea e.n., probabil sub domnia împăratului Constantin cel Mare. AGERPRES

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie