17.5 C
București
duminică, mai 19, 2024

Constanța o șansă ratată.

Constanța are multe bijuterii arhitecturale ascunse în Peninsulă, centrul vechi care gravitează în jurul Pieței Ovidiu. Un exemplu de clădire relevantă lăsată să se prăbușească e Sinagoga de rit așkenaz occidental. Ridicată în 1911 în stil maur, a fost convertită în depozit pentru muniție și rații de hrană pentru avanpostul Germaniei Naziste de la Marea Neagră, pe frontul de Est, între 1941-1944, când România a fost parte a Axei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După 1944 (întoarcerea armelor), clădirea își reia destinația de lăcaș de cult.

După 1989, cu o comunitate evreiască locală tot mai mică, sinagoga a intrat în paragină odată cu tot centrul vechi al Constanței. Tavanul s-a prăbușit de la o gaură în acoperiș iar distrugerea s-a accelerat până când edificiul a devenit o cochilie în care crește vegetația. Cică acolo e șantier de consolidare/restaurare, dar nu mișcă nimic de ani buni. În mod șocant, sinagoga nu e pe lista monumentelor istorice. Comunitatea evreiască și Primăria Constanța nu au luat nicio măsură.

Constanța ar putea fi un pol turistic major al României. Oraș-port antic cu arhitectură extrem de eclectică, unicat în zona asta. Momentan e o șansă ratată.

de Raiden

Instagram Post by Cristi | Instagram | Bucharest • May 4, 2020 at 06:03PM EEST

via instagram.com40

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie