11.3 C
București
vineri, martie 29, 2024

Constanța: Palatul Navigației

Pozele astea sunt reprezentative pentru centrul istoric al Constanței, Peninsula. Bijuteriile arhitecturale din perioada de hegemonie a orașului-port la Marea Neagră stau să pice sau au căzut deja. Caz concret: Palatul Navigației (alterativ Casa Embiricos), din vecinătatea Pieței Ovidiu, în inima orașului vechi. Arhitectura de factură neoclasică dar cu influențe art nouveau a clădirii din 1922 a fraților greci Embiricos încă uimiește. De ani buni, imobilul e abandonat și se degradează.

A fost sediul companiei de navigație a fraților Embiricos, apoi vândut unei bănci în 1940, naționalizat de statul comunist după al Doilea Război Mondial și transformat în locuințe sociale de Primăria Constanța, după 1990. Primăria n-a fost interesată de îngrijirea clădirii, care a fost adusă de diverși locatari la stadiul actual de ruină abandonată.

Pe alocuri, Peninsula pare un oraș-fantomă, ieșit dintr-un război crâncen. Se vede totuși că a prins vremuri mai bune. Când nu sunt lăsate să se prăbușească, edificiile valoroase sunt incendiate, demolate sau mutilate, uneori înlocuite de proiecte noi, dezastruoase. Nici administrația Radu Mazăre (PSD), care vreo 15 ani a făcut legea în Constanța, nici cea a lui Decebal Făgădău (PSD), nici cea actuală, în frunte cu primarul Vergil Chițac (PNL), nu s-au ocupat pe bune de salvarea patrimoniului vechi și reinserția lui în viața orașului. Activismul civic pe parte de patrimoniu e practic inexistent în orașul ăsta.

În sfârșit am reușit să văd câteva interioare la ruina care este acum Clădirea Navigației din inima Peninsulei, Centrul Vechi Constanța, un port antic din sud-estul României.

Deschis în 1922 de frații Embiricos născuți în greci, luxosul proiect cu infuzie Art Nouveau a fost casa companiei lor de navigație oferind călătorii transatlantice la New York. Trecut de zilele sale de glorie, locul a fost vândut unei bănci în 1940, dar în cele din urmă a devenit proprietate de stat după războiul mondial, devenit locuințe rezidențiale și chiar sociale după 1990. Locuitorii ulteriori au deteriorat proprietatea până la punctul în care aceasta a devenit nelocuibilă, așa că a fost închisă.

Iată o perspectivă dublă de comutare a fostului Birou Director în descompunere de la colțul primului etaj + un balcon mare la o vedere uimitoare pe acoperiș asupra întregului edificiu!

Exteriorul clădirii din poză apare în filmul „What Happened to Monday” (Netflix , 2017), ca locuință a personajului principal. Producția e un SF distopian filmat la București și Constanța.

Constanța are un eclectism arhitectural incredibil, care exploatat la potențial maxim, ar aduce beneficii enorme orașului, dar mai ales locuitorilor, momentan neinteresați de subiect. Băgăm o shaorma la Cin-Cin?

foto: instagram.com/raidenbucharest

Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie