17.8 C
București
duminică, iunie 20, 2021

Constantin Nica: Copilăria și creativitatea

Creativitatea, sub orice formă, vine din contactul cu acel copil interior la modă acum. Eul copil din analiza tranzacțională. Analiză tranzacțională care împarte instanțele psihice în 3 mari categorii: eul copil, eul adult și eul părinte. Mai departe, eul copil se împarte în copilul supus, copilul rebel și copilul liber; iar eul părinte în părintele normativ și părintele grijuliu. Adultul este unul singur pentru că trăiește și se manifestă în și din „aici și acum” (cine sunt eu aici și acum, nu cum eram când eram mic sau cum am însușit comportamentul părinților).

Se numește analiză tranzacțională pentru că pe baza raportării din tranzacții (conversații) se poate determina foarte ușor din care instanță a Eu-lui s-a vorbit. Deseori părinții, deși vor a face bine, schilodesc structura interioară a Eului copil prin mesaje de tipul „ești mare acum, poartă-te ca atare”, „am pretenții de la tine, te credeam mai matur” etc. Astfel încât copilul vrea să crească, să se maturizeze cu orice preț. Iar pentru asta renunță la a mai fi copil. Contextele pot fi multe, mă refer aici la traume sau experiențe de viață care pot pune, de asemenea, un copil în postura de a renunța la a mai fi copil.

Nu este o simplă coincidență atitudinea infantilă a artiștilor. Fie că ne referim la actori, cântăreți, pictori, scriitori sau poeți. Sunt cântăreți care anulează concerte din te miri ce motive infantile, iar exemplele pot continua a la longue. Când vedem că cineva „trăiește” melodia pe care o cântă sau dansează, este în conexiune cu eul copil, copilul liber mai exact. Însă latura creativă se poate observa și în alte domenii în afară de artă. De exemplu, gândirea creativă ține tot de conexiunea cu eul copil. Poate chiar și simțirea creativă.

Copilul vrea să exploreze lumea, se joacă, se distrează, face lucruri care pentru adulți par joacă, în joacă sau în van, având atenție totală, cuprinși de moment pe de-a întregul. Își dau voie să fie, să se manifeste după cum le vine, fără a se gândi la ce vor zice ceilalți. Văd o piatră și se minunează, au întrebări despre orice, sunt curioși. Adulții nu își mai pun întrebări, iau lucrurile ca atare. Au prea mult „știu” și prea puțin „ia să vedem”.

Constantin Nica

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.