4.2 C
București
miercuri, decembrie 8, 2021

Constantin Nica: Lăudărosul

O altă subcategorie a tulburării de personalitate narcisică este narcisismul grandoman, lăudărosul. Ca o mică trecere în revistă, persoanele narcisice au sentimentul importanței excepționale a propriei persoane. Au prea multă iubire de sine și, ca în mitologie, le place să  privească acest tablou al imaginii de sine idealizate (deși își supraapreciază cu succes calitățile, disponibilitățile și rezultatele acțiunilor). Majoritatea avem în grupurile de prieteni un prieten gras, care însă el se vede ca fiind musculos, puternic ș.a.m.d.

Narcisicii (în general, grandomani în cazul de față) trăiesc cu impresia că fac o concesie continuă comunicând sau colaborând cu ceilalți, deși au grijă adesea să selecteze dintre aceștia doar pe aceia care au un statut socio-profesional superior (imaginea de sine idealizată îi face să se creadă la același nivel cu aceștia sau chiar deasupra lor). La narcisicii grandomani decența și modestia sunt înlocuite de aroganță și emfază, iar această atitudinea sfidătoare atinge cote patologice adesea.

Sunt avizi după titluri, demnități, onoruri și ranguri, vânând gratificațiile și pozițiile cât mai înalte pe plan social și material. Au fantasme de succes nelimitat, mărime, putere, bogăție și strălucire. Câteodată, mai ales în urma unor succese reale, când este și lăudat sau încurajat, dezvoltă reverii asupra propriilor realizări fascinante. Ca mai apoi să le expună celorlalți, aducând “în treacăt” vorba despre acestea, perorând până la plictisul auditoriului.

Reacția pe care o produce benzina pusă pe foc este și reacția unui narcisic (grandoman în cazul de față) atunci când este criticat. Este sensibil la insucces, frustrație sau pierdere, față de care reacționează disproporționat (ego inflamat), trăindu-le ca pe ofense puternice și lezare a demnității, ca pe umilire sau degradare. Iar în situația în care sunt puși față în față cu dovezi palpabile contradictorii spuselor lor, vor altera realitatea (expunând versiunea lor – idealizată -despre propria persoană și propriile realizări).

Au sentimente ostile sau malefice, pe care adesea le proiectează (atribuindu-le din oficiu) interlocutorilor care nu-și exprimă suficient sau suficient de evident admirația față de ei. Aceștia își supraestimează nu numai propria persoană, ci și propriile opinii, puncte de vedere sau acțiuni ,iar în această situație minimizează, resping sau, în cel mai bun caz, ignoră opiniile celorlalți. Tehnicile lor de manipulare vizează și mecanisme de apărare ale minții precum normalizarea sau generalizarea.

Cel mai interesant la tulburarea de personalitate narcisică este faptul că este fluidă: în funcție de experiențele vieții, o persoană narcisică per se poate trece de la narcisismul grandoman la cel ascuns, malign (răul pur) sau cel benign (cel mai inofensiv, produs de familie și societate). De asemenea reamintesc că există un narcisism gradual: există tendințe narcisice, tipare narcisice și tulburarea de personalitate narcisică în sine (pentru care este necesar diagnostic clinic, însă puțini narcisici ajung la psiholog).

Constantin Nica

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.