8 C
București
luni, octombrie 18, 2021

Constantin Nica: Liber arbitru, considerații psihologice

Atunci când un părinte este critic cu copilul său înainte ca micuțul să atingă un anumit prag de dezvoltare psihologică și emoțională, vocea critică a părintelui va fi introiectată, devenind astfel vocea (auto)critică a copilului. Dialogul său interior va fi apocrif iar el nu va ști asta. Putem spune că asta înseamnă să fii locuit, este ca și cum ai avea chiriași fără să fii conștient de asta (exact ca în filmul Parasite, doar că în intimitatea ta psihologică și emoțională). Am auzit adesea adulți care erau foarte critici cu ei înșiși, deși nu era cazul, și se acuzau și jigneau gratuit.

          Dacă părintele este critic după acest prag (5-6 ani), atunci copilul va fi critic cu el însuși în alt mod: luându-l etalon pe părinte și gândindu-se sau spunându-și ce ar fi zis părintele atunci când comite/a o greșeală. Este și acesta locuit, dar într-o manieră diferită, mai puțin invazivă decât precedenta. Pe acești adulți îi recunoaștem după folosirea desă a expresiilor precum și doar zicea mama că, și doar mi-a zis tata, sau tata ar fi zis.. șamd.

          Deciziile tale nu-s, de fapt, ale tale în această postură. Nici măcar gândurile sau emoțiile. De reacții ce să mai zicem? Ce nu știu mulți este că există și emoții racket, emoții din spatele altor emoții (asta ca să depășim îndemnul imberb încrede-te în emoții).

          Dacă, de exemplu, erai nervos și manifestai furie atunci când părintele te critica sau certa însă ca un răspuns la furia ta te agresa și mai rău(verbal, fizic, sau emoțional) este foarte posibil să fi racketat furia cu tristețe. Astfel încât atunci când ești trist, ești, de fapt, furios. Asta creează o schismă între tine și tine, o disociere care lasă în urmă emoțiile autentice. Asta este ce pățesc adesea și victimele violurilor (agresiune fizică, mentală și emoțională extremă).

          Dacă ai persoane cărora nu le poți spune nu, ajungi din nou și din nou în relații cu persoane care au același tipar psiho-emoțional-comportamental, sau ajungi din nou și din nou (deși nu îți dorești asta) în situații care îți dăunează (fie că vorbim de datorii sau mâncat, băut compulsiv șamd), atunci este foarte posibil ca și tu să fii locuit. Iar a permite să fii locuit este cea mai pură manifestare a sindromului Stockholm: loialitatea față de agresor. Chiar dacă fără știrea sau voia ta, ochii închiși sunt pe persoană fizică.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.