8 C
București
luni, octombrie 18, 2021

Constantin Nica: Parenting defectuos

Sunt multe derapaje cu potențial traumatic pentru copii într-ale parentingului, iar, dintre acestea, voi enumera câteva care par inofensive.

Parentingul defectuos ține de inadecvarea părintelui. Părintele, acel copil rănit, crescut fără jucării și afecțiunea de care avea nevoie poate, în trup de adult.

De exemplu, am observat adesea că sunt mămici care vorbesc despre copiii lor identificându-se cu aceștia: „Facem singuri la oliță”, „Suntem clasa I”, „Avem prietenă”.

Lucru trist pentru că mamele care fac asta practic convertesc afecțiunea față de partener (indisponibil emoțional adesea) în afecțiunea față de copil. Ceea ce vine la pachet cu așteptări mari din partea copilului și o inversare a rolurilor. Asta poate fi premisa pentru complexul Oedip sau Electra, astfel încât copilul își va căuta în relații – sau salva – mama sau tatăl, după caz.

De asemenea, dintre cele mai nocive comportamente ale părinților față de copii este acela prin care își asumă creditele pentru reușita copiilor:

„La câți bani am băgat în curul tău pentru meditații, normal că ai luat capacitatea/bacul/10.”

Ceea ce face copilul să se simtă ca un impostor, să resimtă succesul ca neaparținându-i. Iar, uneori, revolta poate apărea sub forma eșecului pentru ca părinții să nu își – mai – asume reușitele lor.

Fondul acestui comportament este insuccesul pe care îl resimt părinții și împrumută sau, mai bine spus, fură micile succese ale copiilor.

Un alt comportament defectuos este acela în care părinții își îmbracă copiii doar în „haine de firmă”, pregătindu-le astfel subsidiarul pentru personalități histrionice, ceea ce înseamnă că acești copii vor pune prea mare preț pe imaginea socială. Tot identificarea părintelui (identificarea, mecanism de protecție al minții) cu copilul stă la bază.

Asta înseamnă că părintele crede că este bun, de succes, doar dacă își permite să îmbrace copilul în firme cu nume grele. Suplinind o nevoie falsă (proiectată) a copilului. Copiii au nevoie de afecțiune din partea părinților: are nevoie ca tatăl să fie prezent și să îl „scoată” în lume, iar mama să îl regleze afectiv. Să îi conțină și să îl învețe să își conțină emoțiile.

Constantin Nica

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.