10.7 C
București
miercuri, septembrie 22, 2021

Constantin Nica: Puer aeternus, bărbatul adolescent etern

„Uitați-mă, încă pot. Sunt bine, în formă maximă! Vă voi dovedi vouă (și mie) cât de tânăr sunt la suflet și minte ieșind prin cluburi, etalându-mi mașina, hainele, cât si ieșirile la întâlniri cu femei tinere. Captivat și îngrozit de moartea la care nu am meditat? Cine, eu??”

Văzui la mare niscaiva bărbați trecuți bine de o vârstă care recuperau timpul prin vreun mustang, slip calvin klein, sau vreo domnișoară tunată și/sau tânără bine, sau toate la un loc, sub o formă sau alta.

Se vorbește des despre criza vârstei mijlocii și o vedem manifestându-se în special în cluburile de fițe: bărbați trecuți de prima tinerețe, îmbrăcați în zdrențe de firmă își preaumblă fizicurile ca într-o ultimă demonstrație de forță.

Puer aeternus a fost introdus ca și concept de Jung, făcând referire la bărbații între 40 și 50 de ani care se poartă de parcă ar fi adolescenți, considerându-se „pururea tineri”. Aceștia, asemeni lui Peter Pan, caută extazul, prețuiesc noile experiențe, adoră noile provocări și noile cuceriri.

Căutarea neîncetată a euforiei constante reprezintă o fugă de opusul acesteia, respectiv de stările întunecate și sinistre ale epuizării fizice, ale stagnării, ale regresiei. Viața este mișcare, stagnarea este moarte.

Nimbul vieții începe să pălească, iar punctul de mijloc al vieții descentrează centrul de greutate al vieții bărbatului puer aeternus, amenințând să-i dezvăluie viața în tot adevărul ei urât: corpul începe să cedeze. Stamina pălește.

Punctul de cotitură al conștientizării vârstei mijlocii amenință iminența iadului conștiinței: cine (mai) sunt eu?!

Pentru puer aeternus acesta este un moment ca acela trăit de Dorian Grey când a fost confruntat cu portretul ofilit de trecerea timpului.

Așa zisă criză a vârstei mijlocii reprezintă întrezărirea la orizont cu ochii minții a străfulgerării morții, iar aceasta nu mai pare a fi o fata Morgana. Este aproape palpabilă. Astfel, se ajunge la un moment de cumpănă: acceptarea ideii de moarte sau negarea acesteia cu orice preț. Iar uneori prețul este chiar mare. Presupusele beneficii fiind strict negative.

Femeile nu își măsoară realizările, deși există o tendință în acest sens, mai nou, de când cu depolarizarea energiei de gen. Astfel ele sunt mai ferite, prin natura lor autoreflexivă: se întreabă toată viața în legătură cu ceea ce fac și unde se îndreaptă, ajustându-și obiectivele și sentimentul de sine pe parcursul vieții.

Bărbații tind să își evalueze realizările în termeni de statut și bani, femeile caută validare prin relații și tind să se evalueze în funcție de cum au fost ca mamă, parteneră, prietenă ș.a.m.d. În principiu.

Constantin Nica

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.