30.1 C
București
marți, august 9, 2022

CONSTRUCŢII CELEBRE: Cazinoul din Constanţa

Clădire reprezentativă pentru municipiul Constanţa şi cel mai important model Art Nouveau din România, Cazinoul se află la malul Mării Negre, în centrul istoric al oraşului, în apropiere de bulevardul Regina Elisabeta. La est de Cazinou se află Farul Genovez şi bustul poetului Mihai Eminescu, sculptat de Oscar Han.

Cazinoul din Constanţa este monument istoric de valoare universală, arată site-ul Ministerului Culturii, cultura.ro.


Istoria emblematicului imobil începe la data de 23 iulie 1903, atunci când primarul Cristea Georgescu a încheiat un contract cu arhitectul Daniel Renard pentru proiectarea Cazinoului, în urma deciziilor luate de Consiliul Comunal, potrivit cazinoconstanta.ro.

Odată cu schimbarea politică a administraţiei locale, Daniel Renard a fost înlocuit cu colegul său de breaslă Petre Antonescu, în 1905. Dacă Daniel Renard concepuse clădirea în stil Art Nouveau, pentru a evidenţia caracterul cosmopolit al Constanţei, Petre Antonescu o proiectase sub formă de teatru, în stil neo-românesc.

Doi ani mai târziu, în urma unor noi schimbări politice pe plan local, Daniel Renard este rechemat să proiecteze edificiul. Odată cu revenirea sa, Renard a înlăturat unele fundaţii şi elevaţii concepute de Petre Antonescu, care la rândul său modificase fundaţia pusă între 1903 şi 1905.

La ridicarea edificiului a participat şi inginerul Anghel Saligny, cel care a gândit, în 1907, grinzile principale ce stau la baza planşeelor de peste subsol şi care s-au dovedit extrem de rezistente.

Cazinoul din Constanta, 1952.

Foto: AGERPRES 


Cazinoul a fost inaugurat la 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand, fiind, la acea dată, cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul României, precizează sursa citată. Oferea jocuri de ruletă, blackjack şi baccarat.

Construcţia ocupă un teren cu suprafaţa de 3.108 mp, are subsol, parter, etaj şi mansardă, cu o suprafaţă construită la sol de 1.598,81 mp şi o suprafaţă desfăşurată de 3.844,56 mp.

La parter se afla un impresionant hol, din care pornea o maiestuoasă scară în trei rampe, către etaj. Spre partea nordică a clădirii, se aflau spaţii pentru garderobă, bufet cu laborator, o sală de lectură, vestiarul, două săli de joc şi una de biliard. La etaj mai exista o sală de spectacole, în apropierea alveolei scenei aflându-se foaierul artiştilor.

Până în 1912, fundalul muzical era asigurat, în principal, de orchestra I. Paschill.

În numărul 4 din septembrie 1911 al revistei „Ilustraţiunea Română”, Cazinoul din Constanţa era descris astfel: „O clădire fantastică, cochetă (…) ce se ridică pe ţărm, prelungindu-şi o terasă largă până în Mare. E Cazinoul comunal. O podoabă arhitectonică, de o concepţie stranie, răscolitoare. (…) un local de viaţă şi petreceri, menit să atragă vizitatori”, potrivit cazino365.ro.

Cazinoul din Constanţa, 1968.

Foto: (c)  RADU CRISTESCU/Arhiva istorică AGERPRES


Actualul Acvariu din Constanţa, amplasat în faţa impunătorului Cazinou constănţean, datează din 1912. A funcţionat ca pavilion-restaurant al Cazinoului, din iniţiativa baronului Edgar de Marcay, proprietarul „Societăţii Marilor Stabilimente” şi antreprenor al Cazinoului.

În timpul Primului Război Mondial, clădirea cazinoului a funcţionat ca spital militar, fiind, apoi, bombardată de aviaţia germană. Refăcută în 1928, a devenit un important punct de atracţie pentru marinarii şi turiştii ce navigau pe Marea Neagră, precizează istoricul Adrian Cioroianu, în cadrul emisiunii „5 minute de istorie”, difuzată de TVR.


În anii celui de-al Doilea Război Mondial, Cazinoul a fost din nou bombardat, de această dată de aviaţia sovietică.

În 1950, la parterul clădirii a funcţionat un restaurant, iar la etaj, un cinematograf. Din 1948, în Cazinoul din Constanţa a funcţionat Casa de Cultură a Sindicatelor, iar între 1960 şi 1989 a aparţinut de ONT Litoral.

Primele lucrări de reparaţii ale cazinoului au fost efectuate în 1934, sub îndrumarea lui Daniel Renard. Ample lucrări de renovare au fost efectuate în 1951, cu ajutorul deţinuţilor, precum şi între anii 1986-1988.

Cazinoul din Constanţa, 1995.

Foto: (c)  AUREL VIRLAN/ Arhiva istorică AGERPRES


La 2 mai 2020, Primăria Municipiului Constanţa a anunţat demararea lucrărilor de restaurare a Cazinoului, coordonate de inginerul Marius Stan împreună cu reputatul arhitect constănţean Radu Cornescu.

Potrivit acestuia din urmă, totul va fi refăcut conform proiectului original. O scară construită după anul 1986, care nu respectă stilul Art Nouveau, va fi desfiinţată. Remodelarea interiorului se face astfel încât clădirea să funcţioneze „mai mult pe parte de cultură”. Un spaţiu special amenajat va cuprinde o expoziţie permanentă cu istoria clădirii. După încheierea lucrărilor la partea de rezistenţă şi arhitectură, vor fi efectuate picturi murale şi va fi adus mobilier de epocă, inspirat de modelele existente în urmă cu 100 de ani, a precizat Radu Cornescu.

La 21 ianuarie 2021, Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, a fost prezent la Constanţa pentru a verifica stadiul lucrărilor la proiectul, în valoare de 56,6 milioane de lei, ce vizează consolidarea şi reabilitarea Cazinoului din Constanţa. Lucrările, care sunt finanţate de minister, prin Compania Naţională de Investiţii urmăresc, printre altele: consolidarea în vederea punerii în siguranţă; refacerea instalaţiilor, modernizarea celor existente şi realizarea de noi instalaţii conform normativelor în vigoare; reabilitarea zidului de sprijin, de apărare împotriva valurilor; refacerea balustradei metalice conform soluţiei originare şi a parapetului în stil Art Nouveau; iluminatul arhitectural interior şi exterior.

Cazinoul din Constanţa, 1995.

Foto: (c)  AUREL VIRLAN/ Arhiva istorică AGERPRES


În imediata apropiere a locului pe care se află actualul Cazinou din Constanţa, au existat alte două clădiri cu aceeaşi destinaţie. În 1880, lângă Farul Genovez a fost înălţat primul cazinou, cunoscut în epocă sub denumirea de „Kursaal”, adică „sală de relaxare”. Construit din lemn şi paiantă, acesta a fost parţial distrus în urma unei furtuni puternice din 1891. În anul următor, Consiliul Comunal a decis demolarea clădirii. Rolul acesteia a fost preluat de „Casin”, amplasat pe locul actualului Acvariu. Casinul fusese realizat din lemn, pe un parter din piatră, iar unul dintre antreprenorii săi a fost Constantin Creangă, fiul scriitorului Ion Creangă, precizează cazinoconstanta.ro. A fost demolat în 1910.

Arhitectul Daniel Renard a fost principalul exponent al stilului Art Nouveau în România, notează ct360.ro. S-a născut în ziua de 24 martie 1871, în comuna Dragomireşti din judeţul Dâmboviţa dintr-o mamă româncă, Petra Ionescu şi un tată elveţian, Prosper Renard. A studiat la Şcoala de Arte Frumoase din Paris, între 1834 şi 1908. De numele arhitectului Daniel Renard se leagă şi alte clădiri din Constanţa, precum Hotelul Regina (astăzi Hotel Intim), Hala Pieţei Unirii, Oieria Palas, Casa Logardi din Piaţa Ovidiu, dar şi Spitalul din Medgidia şi Biserica din Hârşova. A murit în anul 1954. AGERPRES

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.