22.2 C
București
luni, iulie 22, 2024

Consumul excesiv de alcool afectează capacitatea de a lua decizii ziua următoare (studiu)

Persoanele care suferă de mahmureală au o capacitate redusă de a trece de la o sarcină la alta şi de a reţine informaţii, conform unui studiu realizat în Anglia, citat marţi de Press Association.

O echipă de oameni de ştiinţă de la Grupul pentru Dependenţe şi Sănătate Mintală din cadrul Universităţii din Bath, a ajuns la concluzia că un consum excesiv de alcool afectează modul în care oamenii sunt capabili să planifice, să îşi stabilească obiective şi să ia decizii ziua următoare.

Studiul, publicat în Journal of Clinical Medicine, analizează un raport recent al aceleiaşi echipe, conform căruia persoanele mahmure privează economia Marii Britanii de 1,4 miliarde de lire pe an din cauza productivităţii reduse.

În cea mai recentă cercetare au fost implicate 35 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, care au avut de efectuat o serie de teste în timp ce erau afectate de mahmureală. Cercetătorii au evaluat capacitatea lor de a face trecerea de la o sarcină la alta, de a actualiza şi prelucra informaţii din mai multe surse şi de a ghida şi planifica comportamentul.

Rezultatele au demonstrat că, atunci când erau mahmure, persoanele testate aveau o capacitate redusă de a reţine informaţii în memoria pe termen scurt, precum reţinerea unui număr de telefon în timp ce preluau un mesaj.

Capacitatea subiecţilor de a-şi muta atenţia de la o sarcină la alta şi de se concentra asupra unui obiectiv a fost de asemenea afectată.

„Cunoaştem faptul că persoanele mahmure pot avea un cost economic important, însă nu ştiam modul în care mahmureala ne afectează capacitatea de a ne muta atenţia de la o sarcină la alta, de a ne actualiza informaţiile din minte şi de a ne menţine concentrarea asupra obiectivelor stabilite”, a declarat Craig Gunn, de la Departamentul de Psihologie al Universităţii din Bath.

„Studiul nostru a solicitat participanţilor să finalizeze sarcini prin care erau evaluate aceste procese atunci când sufereau de mahmureală şi, din nou, după ce nu consumaseră alcool. Rezultatele sugerează că toate aceste procese sunt afectate de mahmureală, ceea ce ar putea avea consecinţe asupra altor aspecte ale vieţii noastre”, a subliniat cercetătorul.

Potrivit autorilor, rezultatele ar putea avea implicaţii importante în timp ce restricţiile de izolare sunt în vigoare. La începutul acestei luni, organizaţia Alcohol Change UK a estimat că 8,6 milioane de adulţi din Marea Britanie consumă mai frecvent alcool în această perioadă.

Cei care consumă alcool în mod excesiv acasă au un risc crescut de a suferi de mahmureală ziua următoare, ceea ce le poate afecta capacitatea de muncă.

Doctor Sally Adams, din cadrul aceleiaşi universităţi, a precizat: „Când suntem mahmuri, putem avea o performanţă redusă în timpul sarcinilor zilnice, cum ar fi planificarea activităţilor şi divizarea atenţiei între mai multe sarcini. Datele noastre demonstrează că aceasta este probabil rezultatul unei capacităţi reduse la nivelul mai multor funcţii de execuţie de bază, importante pentru sarcini precum performanţa la locul de muncă şi condusul” unui vehicul ori autovehicul. AGERPRES

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie