Cu mult mai mult decât cărțile de dezvoltare personală ajută cărțile de beletristică. Atunci când începi să citești o carte de dezvoltare personală, mecanismele de apărare ale psihicului își turează motoarele la maximum, punând status quo-ul identității mai presus de orice. Acesta este unul dintre paradoxurile noastre: în plan conștient ne dorim schimbarea, însă în plan subconștient facem orice pentru a nu o obține. Pentru că asta ne conservă validarea propriei existențe.
Cel mai mare obstacol în calea schimbării, cât și a vindecării, este reprezentat de narațiunile noastre. Acele povești pe care ni le spunem și pe care le perpetuăm din nou și din nou agățându-ne identitatea de ele, cât și poveștile pe care ni le spunem despre poveștile pe care ni le spunem. Când citim o carte de beletristică, mecanismele de conservare a identității rămân relaxate pentru că intenția nu este de a repara ceva la noi, de a ne schimba, ci de a ne relaxa.
Pe de altă parte, cărțile de dezvoltare personală îți dau soluții mură-n gură, care au funcționat la anumite tipologii de personalitate. Nu sunt panacee. Oriunde este mult mai eficient să citim și să – ne – imaginăm trasee cauzal-existențiale, scenarii alternative, existențe și realități posibile. Să pășim în transcendental preț de câteva pagini, întorcându-ne în cotidian mai puțin vechii noi și mai mult noii noi.
Constantin Nica
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.