Cu tehnologiile existente putem face cam tot ce ne trece prin minte. Dar nu tot ce putem face reprezintă o necesitate, sau rezolvă cine știe ce probleme. Multe proiecte demente, finanțate de indivizi care au câștigat sume uriașe din poziții de monopol în industria IT, sunt mai mult pentru a demonstra că ”se poate”.
Un exemplu este avionul care a făcut azi primul zbor de încercare. Este un monstru, și ideea era ca să fie o bază de lansare pentru rachete. Să vedem ce se poate câștiga. Plafonul lui este de vreo 35.000 de picioare, undeva pe la vreo 11500 de metri. Cât ar însemna, în minus, combustibil pentru rachetă, respectiv plus sarcină utilă? Păi, mai nimic! Se nansează mai rapid sau mai comod? Iarăși mă îndoiesc. Racheta va fi, cel mai probabil, cu combustibil solid. Lichid ar fi o nebunie. Să zicem că se scutește partea asta, cu încărcarea combustibilului. Doar că el tot e pus undeva, la fabricantul rachetei. Ideea ar fi că se pot lansa mai multe. Dar e posibil?
Să vedem: încărcătura utilă se montează fix la fel, și fix în același timp, și dacă e lansată de pe o instalație terestră, și dacă este lansată de pe avionul pomenit. Deci nicio îmbunătățire. Scutești instalația de lansare? Da, dar trebuie una, mult mai complicată, pentru a ”pupa” racheta cu avionul. Despre soluția aleasă nu se vorbește. Dar îmi pot imagina ceva: o groapă, dotată cu un elevator hidraulic uriaș. Pui racheta pe elevator, pentru că nu văd un transportor pe roți atât de mare(deci încă ceva ce trebuie construit special, deci unicat), care intră între cele două fuzelaje, și după asta se fac prinderile. Care înseamnă multe, bolțuri explozive, pentru lansare(care înseamnă că pentru ceva vreme racheta cade ca o piatră, altminteri i-ar stinge motoarele avionului purtător, în cel mai fericit caz), cablaje, etc. Nu e tocmai rapidă povestea asta.
Cât ar dura, după lansare, pregătirea următoarei lansări? Pentru că, să zicem, ar fi un avantaj față de lansatoarele terestre. Greu de spus. Nu cred că pot lansa mai mult de una pe zi. Asta în caz de nevoi militare. Păi, o zi e enorm! În 24 de ore ești mort și uitat!
Cum spuneam, este doar un demonstrator tehnologic. Se poate! scrie pe el. Să vedem ce va fi, comercial vorbind. Și dacă va fi vreodată operațional, sau ajunge și ăsta la muzeu.
de Constantin Gheorghe
sursa foto-www.theverge.com
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.