Daca suntem de acord ca faptele unui om pot fi fermentul schimbarilor sistemice, atunci sa vedem care este finalitatea actiunilor sale.
Mai importanta decat deciziile si consecintele previzibile este mostenirea lasata de „transformatorii” societatilor. Ei construiesc modele de urmat si lasa generatiilor viitoare repere pentru comparatie.
Trecutul este si timp si borna activa in mintea individului, in prezentul unei societati.
Dar fermentul mai are si o alta intrebuintare. Este agent al schimbarii, al unei agitatii permanente inspre o tulburare a echilibrului.
Oriunde apar oameni obisnuiti care fac lucruri neobisnuite legendele iau locul faptelor lor.
Trecerea timpului aplatizeaza emotiile sau sentimentele si lasa pentru viitor sa fie judecate sau pastrate doar sensurile actiunilor.
Noi, astazi, suntem sub imperiul emotiilor si trairilor impuse sau auto induse. Cu greu ne gasim timp sa reflectam la sensuri. Dar si mai dificil ne este sa navigam in haos fara repere sau modele veritabile.
De ce-i stim pe Di Stefano sau Mircea Lucescu si n-am auzit de Ion Parcalab? Toti erau exponentii aceleiasi generatii si au fost jucatori de fotbal extraordinari.
Unul a avut sansa sa fie vedeta lui Real Madrid. Altul sa se mentina in viata de antrenor pana in zilele noastre. Celalalt s-a pierdut in uitare.
Legendele sunt facute de oameni si n-ar exista daca nu aduc o schimbare in mintea oamenilor.
Cu cat o tara are mai multe simboluri unificatoare si pozitive care rezoneaza in spiritul membrilor societatii cu atat aspiratiile nationale sunt mai solide.
In lipsa lor, prezentul continuu este golit de sensuri. Fara reperele trecutului oamenii traiesc buimac, isi cauta fara succes sensuri si sfarsesc in ignoranta sau confuzie cronica.
Acestea sunt vremurile noastre si aici am ajuns. Am demolat ce am construit si n-am pus nimic pretios in loc.
Foto: Alfredo Di Stefano pe banca de rezerve, la un meci al lui Real Madrid, in 1964.
Claudiu Lucaci
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.