20.6 C
București
duminică, mai 19, 2024

Cum să-i faci la portofel pe proști.

Cum să-i faci la portofel pe proști, cazul ”Laserul de la Măgurele”. Făcut cu bani europeni. Un consorțiu franco-italian trebuia să livreze niște echipamente, pentru o parte din proiect. A tras de timp doi ani, ultimul motiv invocat fiind acela că podeaua clădirii unde se instalează laserul lor ”nu este dreaptă”!

Proștii loco, moluște cu un singur neuron, și cu reflexe condiționate, au început cu înjurăturile la adresa ”guvernului” și la adresa responsabililor români. A intervenit până și madam Crețu, cu obișnuitele amenințări cu ”pierderea banilor”. Dar nimeni nu întreabă: ce înseamnă ”podeaua nu e dreaptă”?

Ce scrie în proiect? Care este abaterea de planeitate? Că nu este masă de măsură, cu abateri de planeitate de un micron la o suprafață de 12X4 metri, cum aveam la Rombac. Aia era din granit gros de vreun metru(compensarea variațiilor de temperatură) și a fost șlefuită vreo doi ani! Nu, e o podea de clădire industrială. Și n-o avea o denivelare de o juma de metru de la un capăt la altul. Or fi câțiva milimetri!

Echipamentele alea sigur nu se pun direct pe podea. Să fim serioși! Sunt puse pe suporți care preiau vibrațiile. Circuitul laser este reglat tot cu raze laser, și ajustat cu șuruburi micrometrice și cu alte sisteme de ajustare a poziției. Așa se pot atinge parametrii impuși. Restul sunt abureli.

Mai mult, partea franceză a asocierii franco-italiene n-a obiectat, și a vrut să livreze echipamentele. S-au opus frații noștri, italienii. Contractul a fost anulat, e un proces la un tribunal din Ilfov. Și, după bunul obicei al pământului, italienii au cumpărat câțiva jurnaliști ”de bine”, care oricum costă nimic pe lângă despăgubirile cerute de partea română, și a început circul. Cu largul concurs al unor politicieni , care au o singură deviză: ”Cu cât mai rău, cu atât mai bine!” Asta e: România mereu mai proastă!

de Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie