7.6 C
București
luni, decembrie 9, 2024

Daca la iesirea din lockdown nu esti capabil sa-ti dai un restart, e cam terminata toata povestea.

12 firme carora li s a aprobat imprumutul de urgenta prin IMM invest, 319 carora li s-a respins. Asta in 2 saptamani.

Din 100000 – o suta de mii de cereri.

Au fost analizate „de urgenta” 0,35 % din cazuri. Din care au fost aprobate 0,01%. A inceput iesirea din lockdown, 99,99 la suta – si nu e nicio gluma sau exagerare – dintre firmele care s-au blocat in perioada asta nu pot reporni activitatea.

Indiferent de dificultati, toate aceste firme functionau inainte de criza. Angajau oameni, circulau bani, varsau taxe la buget. Luandu-ma pe mine ca reper – o firma mica, dezastruos condusa, cu tot felul de probleme de cashflow, etc – aceste firme trimiteau direct la bugetul de stat in jur de 5 miliarde de euro anual, iar aceasta e cifra minima. Cifra reala e probabil undeva la 10 miliarde. Nu ma pricep la exercitii bugetare dar probabil acopeream si sanatatea si invatamantul. Nici nu mai aduc aminte de someri si industrii paralele.

O sa spuneti sa nu ma reped, ca e abia la inceput. Deloc, acesta este ritmul! Iar fiecare zi care trece pentru oricare dintre aceste 100000 de firme groapa se largeste. Daca la iesirea din lockdown nu esti capabil sa-ti dai un restart, e cam terminata toata povestea. Iar 99,99 la suta cel mai probabil nu vor fi capabile.

Si totul pleaca de la acest imensa aberatie conceptuala care a implicat bancile pentru care, am mai spus, intrebarea nu va fi niciodata cu ce bani va plati statul invatamantul si sanatatea, cu ce va acoperi costurile cu somajul si asistenta sociala, etc. Niciodata! Ci doar care este cea mai sigura si neintrebuintatoare metoda de a-si asigura banii inapoi. Cea mai lejera. Asa ca s-au inventat garantiile imobiliare ale pesoanelor asociatilor. Adica tu administrator iti pui casa garantie, asta pentru ca nici macar asa zisa garantare de catre stat a imprumutului nu este decat un praf in ochi.

Si chiar si in conditiile astea au fost aprobate doar 4 la suta dintre dosarele analizate!

4 la suta!

Adica nici macar garantia imobiliara n-a valorat mai nimic pentru ca bancile stiu ca e nitica bataie de cap pana se recupereaza, asa ca s-a trecut la urmatorul criteriu: punctajul bancar al firmei.

Din 340 de dosare doar 12 au bifat corespunzator acolo. De ce? Pentru ca firmele din Romania nu au exercitiul unei discipline germane financiare, singura care te poate califica in ochii unei banci. Noi nici macar contabili care sa stie sa faca asta n-avem. Eu am schimbat vreo 9 in 5 ani. Degeaba. Nu doar atat, majoritatea au avut si perioade bune si perioade grele iar cifrele contabile sunt in forma de dinti de fierastrau. Ceea ce pentru o domnisorica de la analiza cu sprancenele atent facute dintr-un birou de banca inseamna simplu: posibile probleme. Si bataie de cap. Ea n-a lucrat vreodata in Romania cu bisnisul mic, prohibit din start in bancile noastre ci doar cu cel mare, pe criterii pe care le stim toti si cu imobiliarele amaratilor. Bancile nu au fost niciodata instrumente reale in afacerile IMM -urilor. Era un domeniu riscant, ori la noi banca nu-si asuma riscuri. Never!

Sa pui in bratele lor viitorul economic, dle absolvent Catu al Universitatii din Iowa (vorba cuiva, un fel de Teleorman american) este semnul evident ca probabil pana si Teodorovici iti era net superior.

Existau solutii? Da – bani europeni eventual trecuti prin banci doar pentru un mai usor spreading (pentru care si-ar fi tras oricum comisioane) cu criterii impuse de necesitatile exercitiului bugetar al statului nu de bunul plac al bancilor. Existau toate conditiile din lume pentru a fi accesati. Si mai e ceva…

Eu nu ma plang. Sunt un tip destul de educat cu mai multe diplome si joburi in zone liberale de care va fi mereu nevoie. Dar studentii pe care-i aveam angajati s-au imprastiat acum inapoi in ungherele sarace si fara sansa ale Romaniei, pe spatele unor parinti care nu sunt ca maica mea, traita bine in nordul Bucurestiului. Si ca ei sunt toti acesti sute de mii de oameni pe care, dle Catu, i-ai lasat la pixul cu tocuri cui de la banca de la biroul de analiza, aia care ajunsa seara acasa isi va musca usor buzele si-si va intinde putin decolteul pe Instagram ca sa starneasca privitorii cu mirosul ei de clasa superioara.

de Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie