11.3 C
București
vineri, martie 29, 2024

De ce nu exista social-democratie in Romania.

De ce nu exista social-democratie in Romania.

Pentru ca nu are bazin electoral, deloc. Practic nu are pe cine reprezenta. Lipseste cu desavarsire clasa muncitoare urbana coerent asumata si articulata, cu educatie sindicala reala, care sa-si inteleaga drepturile si puterea. Urmele ei le gasesti mai degraba in rural, unde s-au mutat frimiturile de platforme industriale ramase, dar acolo nu putem vorbi decat despre rurali care au inlocuit harletul cu şaiba, nu despre o cultura politica si sociala.

Lipseste plebea curata a oraselor, iar hipsterii artisticoizi cu valente leftiste sunt de fapt niste libertarieni exaltati (libertarian la origine desemneaza anarhismul de stanga), gen Demos, aflati foarte departe de social -democratie, scaldati in niste utopii viu colorate.

Social-democratia reala este o componeneta a capitalismului.

Get used with this, e un partener al capitalului, nu dusmanul lui.

Fara parteneriat nu exista redistribuire (decat cu furca si toporul), iar fara redistribuire nu exista clasa de mijloc productiva in afara blue-collarsilor de corporatie. Explica-i unui student rebel de la arte asa ceva…

La noi acest pivot social esential nu exista – urbanul este rupt intre isterii intelectoide si populatii proto-urbanizate care mesteca ce ofera PSD ul – conservatorism, bisericoism si sisteme de vasalitate pe baza de putere personala. Aceasta confuzie a PSD-ului cu stanga, atent intretinuta de o dreapta aproape la fel de inepta – a distrus orice potential de ridicare a unui partid social-democrat in Romania.

de Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie