Luarea unor decizii importante pe stomacul gol poate conduce la alegeri nefericite, conform unui studiu efectuat recent în Scoţia, citat luni de Press Association.
O echipă de cercetători de la Universitatea Dundee a descoperit că foamea perturbă procesul de luare a deciziilor, persoanele în cauză fiind mai nerăbdătoare din această cauză şi riscând să accepte beneficii mai puţin semnificative, dar pe care le primesc mai repede.
Cercetarea sugerează că a fi flămând schimbă preferinţele în ceea ce priveşte recompensele care nu au legătură cu hrana şi s-ar putea reflecta şi asupra altor tipuri de decizii, cum ar fi cele financiare sau interpersonale.
Benjamin Vincent, care a condus studiul, consideră că este important ca oamenii să ştie că un stomac gol le-ar putea afecta preferinţele şi că există, de asemenea, un pericol pentru persoanele cu venituri reduse să ia decizii în defavoarea lor.
”Acesta este un aspect al comportamentului uman ce ar putea fi exploatat de către marketeri, de aceea oamenii trebuie să ştie că preferinţele lor se pot schimba atunci când le este foame. Oamenii ştiu, în general, că atunci când le este foame nu ar trebui să meargă la cumpărături deoarece sunt mai predispuşi să facă alegeri nesănătoase sau indulgente. Cercetarea noastră sugerează că acest lucru ar putea avea un impact şi asupra altor tipuri de decizii”, a notat Vincent.
50 de participanţi au fost testaţi de două ori în cadrul studiului – o dată după masă şi o dată când nu mâncaseră nimic în ziua respectivă. Când le era foame, oamenii au exprimat o preferinţă mai puternică pentru recompensele ipotetice mai mici, dar care le erau oferite imediat, mai degrabă decât cele mai substanţiale, însă care pe care le primeau mai târziu.
Oamenii de ştiinţă au notat că în cazul în care unor persoane li s-a oferit o recompensă care se dubla în viitor, în mod normal ei eu fost dispuşi să aştepte 35 de zile, însă dacă erau flămânzi intervalul s-a micşorat până la trei zile.
Studiul a fost publicat în cea mai recentă ediţie a Psychonomic Bulletin and Review.AGERPRES
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.