6.5 C
București
vineri, ianuarie 24, 2025

Democratia este o structură mecanică cu interesele individuale plasate în convergență economic-eficienta nu o utopie a dreptății.

Prin anii 50 un tip a scris o carte care se numeste „O teorie economică a democratiei”. Anthony Downs ii zicea lui, Tony, cum probabil îl striga mă-sa. Mi-e lene sa caut daca a murit dar daca nu si daca ar veni în România si s-ar înscrie brusc în USR s-ar lua cu mâinile de par. Si ar da seama ca degeaba l au buchisit vreo juma de secol toți liderii planetei căutând să înțeleagă mecanismele raționale si obligatorii ale politicii, guvernamantului si pluripartitismului, ca ai noștri din USR încă se poartă ca-n anii 20, sunt romantici, iluzivi, anarhisti, mesianici, moralisti, puritanisti, destructuralisti, orientați împotriva ierarhiilor, factionalisti, egocentrici.

Tony, adunându si batranetile – are vreo noaj de ani acu – le-ar explica, obosit sa se tot repete, ca democratia flamboaint-iluminista dintr-un partid este una extrem de similară cu cea dintr-o companie. Adică tinde în termeni absoluti către zero, asta daca vrei sa ai vreo noimă si esti un realist. Ca partidele nu sunt șezători academice, ca daca vrei sa ai o șansă ca newentry trebuie sa-ti stabilești repere ideologice clare si pertinente, la fel cum un nou brand care vrea sa muște dintr-o piață are nevoie de o diferențiere solidă, ca nu exista „voința de iluzie” ci doar voința de putere ca element motric aferent si necesar unui partid, si ca a fi politician nu inseamna a urmari donquijotesc un bine general utopic ci ati atinge INTERESUL PROPRIU care poate sa fie, pe romaneste, bani sau status, nu neapărat în ordinea asta.

Tony vorbește foarte abrupt despre democrație, de asta a si fost un reper fundamental. El spulbera orice mit demagogic al unui guvernământ atenian perfect idealizat si iluzia binelui general care conduce in realitate la raul general pentru ca fără a ține cont de natură umană nu se poate atinge niciun fel de parametru de eficienta. Iar natura umană este orientată către sine. De asta, a accepta structuri si decizii este un aspect RATIONAL al interesului individual în timp ce a crede romantic că există o societate, grupare, ordine perfecta este unul irațional. Sau chiar totalitar.

Democratia este o structură mecanică cu interesele individuale plasate în convergență economic-eficienta nu o utopie a dreptății.

Citiț pe Tony…

Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie