Cauza unui eveniment poate fi definită ca un factor care produce o schimbare a parametrilor unui sistem. În cazul planetei noastre, e vorba de mișcări ale unor obiecte, ființe sau de variații ale mișcării unor fenomene naturale.
Pentru a produce un efect, agentul cauzal trebuie să dispună de o energie pe care s-o transmită printr-o forță altor elemente din sistem. Energia poate fi de natură cinetică (obiect în mișcare) sau potențială. În această a doua categorie intră acele obiecte care, deși nu se mișcă, se află într-un echilibru instabil, având nevoie de un mic impuls pentru a se pune în mișcare (de pildă, o piatră aflată pe vârful unui munte sau un glonte aflat pe țeava unui pistol).
Uneori, avem de-a face cu un lanț cauzal, adică un șir de cauze și efecte care își transmit reciproc un impuls (de pildă, mișcarea bilelor la biliard). Dar, în ansamblu, există doar câteva tipuri de cauze distincte la nivelul întregii planete:
– Soarele, prin acțiunea gravitațională și prin emisia de fotoni
– Luna, prin acțiunea gravitațională și prin reflectarea fluxului de fotoni provenit de la soare
– planeta noastră, prin acțiunea gravitațională, precum și prin cea de la nivelul nucleului, aflat parțial în stare lichidă la temperaturi foarte mari și parțial solidă (el determină activitatea vulcanică, precum și cutremurele de pământ)
– formele vii de pe Terra (oameni, animale, plante și microorganisme)
Ar mai fi de menționat influența planetelor din sistemul solar și a stelelor îndepărtate, dar acțiunea acestora e mult mai redusă.
Datorită unor factori pe care nu-i cunoaștem suficient, fenomenele se desfășoară în lumea noastră terestră în sensul creșterii entropiei sistemului (adică a dezordinii) odată cu trecerea timpului. Voi aborda acest subiect într-o altă postare.
Este de menționat faptul că ființele inteligente sunt singurele care pot scădea entropia sistemului (cauze constructive), în vreme ce toate celelalte reprezintă cauze distructive (cresc entropia, adică dezordinea). Aici intervine o diferență între oameni, întrucât unii doresc să pună ordine în sistem, pompând energie, iar alții caută să distrugă sistemul, pentru a face rost de energie (de pildă, cei care fură din bani publici sau defrișează pădurile în mod abuziv).
Putem lua în considerare un parametru numit „potențialul de distrugere” al unui element din sistem și care e crescut în cazul armelor (mai ales al celor nucleare), al vehiculelor grele aflate în mișcare (trenuri, nave, automobile), al centralelor electrice și termice, al rezervoarelor de combustibil, precum și al oricărui obiect care poate genera un incendiu (chibrituri, benzină etc.). În privința oamenilor, potențial mare de distrugere au bolnavii psihic, politicienii cu orientări extremiste, precum și oamenii imorali (în mod special marii infractori). Aceștia din urmă produc numeroase pagube, atât în timpul spargerilor sau al atacurilor, dar mai ales atunci când sunt pe punctul de a fi capturați.
de Gilly Graur
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.