17.5 C
București
duminică, mai 19, 2024

Dificilă sarcina de a construi soluții unei probleme

Nu vă supărați, maniheismul ăsta de doi bani nu rezolvă nimic, nu explică nimic, ci doar face mult mai dificilă sarcina de a construi soluții unei probleme cu care nu e de joacă ideologică:

”Gideon Rachman, în FT: The more that urban liberals insist on the necessity for change, the more that nationalist populists will use climate change to rally their base against the ‘elite’.”

Da, elitele sunt de criticat, chiar de contestat, pentru că modul sectar în care abordează problemele n-a făcut decât să le agraveze. Pentru că ceea ce au propus, și propun, face ca doar cei mulți-și săraci!-să plătească prețul schimbărilor care pot atenua efectul poluării asupra climei. Când zaci pe zeci, sute de miliarde de dolari, te doare fix în pix dacă ajustarea structurală face zeci de milioane de șomeri. Banii ăia nu i-ai făcut cu vorba bună!

Așa că o fi încălzirea globală, dar soluțiile sunt, cel puțin în faza asta, locale. Se pot face atâtea pentru a atenua efectele, chiar generând locuri de muncă. Doar că elitele văd totul în mare, ele fac lucruri pentru imagine, nu pentru a rezolva ceva.

 

de Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie